Dvacet poboček pošty v kraji nahradí přepážky v obchodech nebo na úřadech

24. únor 2017

Zhruba dvacet poštovních poboček ve středních Čechách by během letošního roku měly nahradit přepážky třeba v místních obchodech nebo na úřadech.

Například v Jesenici na Rakovnicku by měla pobočku nahradit přepážka přímo na městském úřadě. Česká pošta by chtěla Jesenici převést do takzvaného systému Partner. A to se obci, kde žije asi 1700 lidí, nelíbí. Jeseničtí si totiž spočítali, že pokud bude chtít provozovat poštu město samo, ročně bude muset dávat asi 300 tisíc korun navíc. Bude muset totiž zaměstnat další dvě úřednice a taky platit za teplo a celkově za provoz přepážky.

Soukromému provozovateli – tak jako to udělali například v Semicích na Nymbursku - ale provoz přenechat nechtějí. Bojí se, aby třeba neomezil služby. Chtějí proto s Českou poštou ještě jednat. V Semicích funguje systém Partner teprve pár týdnů a už teď si podle starosty nechají někteří lidé posílat balíky a dopisy do vedlejší vesnice. Poště v soukromých rukou totiž nevěří.

Ve středních Čechách v současné době provozují obce nebo soukromníci 22 poštovních poboček. A ne všude mají takovou zkušenost jako v Semicích. Například nezávislý starosta Rynholce Jaromír Dyntar říká, že když teď poštu provozuje obec, má i delší otevírací dobu.

Naproti tomu v Luštěnicích na Mladoboleslavsku se podařilo pobočku pošty zachovat – pošta v současné době sídlí v budově zámku, ale bude se stěhovat do jiného objektu. „Povedlo se nám poštu přesvědčit, aby si od nás za symbolickou částku pronajala obecní prostory,“ říká starosta obce Roman Prchlík (nezávislý). Původně totiž hrozilo, že pošta zanikne a místní lidé budou muset jezdit na poštu až do Dobrovice.

Otvírací doba nové pobočky v Luštěnicích zůstane stejná. „ Občasné se nemusí bát, že by tam došlo k nějakému výpadku,“ ujišťuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Spustit audio