Evropský unikát. Archeologové našli u kutnohorské kostnice 30 hromadných hrobů

9. listopad 2017

Archeologové při výzkumu v areálu kutnohorské kostnice odkryli tři desítky hromadných hrobů. Odborníci mluví o evropském unikátu.

Archeolog Jan Frolík z Archeologického ústavu Akademie věd označuje objev za pravděpodobně největší soubor svého typu na území Evropy. Při archeologickém výzkumu se našlo celkem 1500 pozůstatků zemřelých, asi dvě třetiny těchto koster byly uloženy právě v hromadných hrobech. Většina ostatků pochází z období hladomoru a morové epidemie ve 14. století.

Každé pohřebiště mělo tvar čtvercové jámy, veliké asi tak 2x2 metry a až 3 metry hluboké. V jednom hrobě bylo pohřbeno někdy až 70 lidí. Podle Jana Frolíka nebyly hroby příliš bohatě vybaveny, přesto se při výzkumu podařilo některé dobové předměty v těch jámách najít. „Nejčastější jsou přezky z řemínků, které na opasku držely nohavice. Pak tam byly nálezy mincí včetně kuriozity – zlatého dolaru z 19. století, upravený na šatní sponu,“ uvedl archeolog.

Římskokatolická farnost Kutná Hora - Sedlec opravuje kostel Všech Svatých s kostnicí. Při té příležitosti provádí záchranný archeologický průzkum

Lidské pozůstatky, nalezené v Kutné Hoře, se postupně dostávají na specializované archeologické pracoviště, aby je mohli experti pečlivě prozkoumat. Zatím podrobili té expertize asi 400 jedinců. U každého musí zdokumentovat všechny dochované části kostry. „Věk, pohlaví a případné nemoci těch jedinců,“ vyjmenoval archeolog Filip Velímský co lze z kosterních pozůstatků získat za informace.

Závěry toho zkoumání můžou odborníkům odpovědět na řadu otázek. Díky výzkumu je například možné zjistit, jak vypadal ve středověku životní styl našich předků nebo třeba jaké metody se tehdy používaly při pohřbívání zemřelých.

autor: Michal Trnka
Spustit audio