Exhejtman Rath druhý den útočí na svého soudce, chce jeho výměnu

24. říjen 2017

Druhým dnem pokračuje u Krajského soudu v Praze opakované hlavní líčení v kauze Davida Ratha. Případ na začátek vrátil vrchní soud. Prozatím ale není jasné, jak se staronové hlavní líčení bude vyvíjet. Jednání zatím opanoval expolitik, podle něhož je soudce Robert Pacovský podjatý. Očekává se, že v úterý bude hovořit opět hlavně David Rath.

V pondělí Rath námitku podjatosti odůvodňoval přes pět hodin a na adresu soudce Pacovského volil ostré výroky. Uvedl například, že Pacovský ho musí nenávidět, že lže. Rath také uvedl, že má právo žádat soudce, který požívá úcty. A to podle něj Pacovský není.

Soudce je podle něj podjatý i kvůli rodinným vazbám: kvůli jeho strýci, advokátovi Michalu Pacovskému. Ten Ratha v předchozím průběhu hlavního líčení na okamžik zastupoval. Rath krátce před vynesením rozsudku ohlásil, že odebral moc svým dosavadním obhájcům Romanu Jelínkovi a Adamovi Černému a že ho zastupuje Michal Pacovský.

Advokát Pacovský ale obratem soudu oznámil, že Ratha nezastupuje. Rath a jeho obhájci ho prý oklamali. Myslel si, že má Ratha zastupovat v jiné kauze. Podle expolitika však v tomto lže. "Jak mě může soudit soudce, jehož rodinný příslušník o mně a mých obhájcích prohlašuje, že jsme ho oklamali?" tázal se Rath.

ONLINE - reportáž ze soudní síně můžete sledovat ZDE

autor: ogo | zdroj: ČTK
Spustit audio