Firma, kde hořely pneumatiky, dostala před časem pokutu od Inspekce ŽP. Odvolala se

16. květen 2017

Následky požáru ve firmě na zpracování pneumatik u Ostředku na Benešovsku prošetřují úřady. Podle vyšetřovatelů hasičů požár zavinila zřejmě závada na pásovém dopravníku a škoda se vyšplhala na 110 milionů korun.

Dopad této události na životní prostředí prověřují mimo jiné i pracovníci odboru životního prostředí z benešovské radnice, kteří nabírali vzorky z okolí a budou zjišťovat, jestli teď místní voda není znečištěná.

Případem se zabývá i Státní inspekce životního prostředí. Pro ni ale není firma na zpracování pneumatik neznámá. Už od roku 2014 úředníci řeší údajné porušování provozního řádu. Anonym tehdy úředníkům napsal, že se v areálu hromadí pneumatiky a že začaly padat přes ploty.

Majitel firmy dostal pokutu, proti které se odvolal a záležitost ještě není uzavřená. Stížnost z roku 2014 ale nebyla jediná. Kvůli obavám lidí o životní prostředí poslala loni podnět k prošetření i obec Ostředek. Dostala ale odpověď, že stejné informace už inspekce má a že už kvůli nim padla pokuta. Situace se ale podle nezávislého starosty Ostředku Marka Škvora stále zhoršovala a před osudným požárem chtěli znovu inspekci urgovat.

Majitel firmy s médii nekomunikuje, resp. jen uvedl, že nemá čas se vyjádřit a řeší aktuální záležitosti. Není proto ani jasné jak a kdy bude zbytek objektu a pneumatik likvidovat. To je totiž právě teď pro místní nejžhavější téma. Mají totiž obavy, aby tam spálené gumy nezůstaly a nezamořovaly okolí a třeba i vodu.

autor: haj
Spustit audio