Firma získala pronájem hotelu za 17 tisíc. Smlouvy s ní přezkoumáme, slibuje hejtmanka

10. listopad 2017

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO hájí měsíční nájem 17 tisíc korun za nový hotel v areálu Vrchbělá, do jehož stavby kraj investoval skoro 300 milionů. Kraj objekt pronajal firmě Autosport Promotion, zhruba 100 tisíc měsíčně po dobu dvou let jí naopak posílá na údržbu areálu v okolí hotelu. Jermanová nicméně slibuje, že smlouvy hejtmanství přezkoumá.

O nápadně nízkém nájemném server iROZHLAS.cz informoval v pondělí, z registru smluv navíc zjistil, že kraj si od firmy Autosport Promotion od října 2016 do konce října 2018 objednal údržbu zeleně a objektů v areálu Vrchbělá. Za to společnosti zaplatí 2,4 milionu korun, tedy zhruba 100 tisíc měsíčně po dobu dvou let. V podstatě tu samou práci kraj u firmy objednal ještě letos, a to třikrát celkem skoro za 400 tisíc korun.

O areál Vrchbělá se do konce roku má starat příspěvková organizace hejtmanství Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje, od nového roku však přejde pod Středočeskou centrálu cestovního ruchu. A ta má podle hejtmanky Jermanové jednat.

"V rámci převodu smluv dojde ze strany Středočeské centrály cestovního ruchu k jejich možnému přezkoumání a případně zvolení jiného vhodnějšího řešení zajištění nezbytných služeb spojených s údržbou areálu," přislíbila šéfka kraje.

Server iROZHLAS.cz již ohledně převodu areálu kontaktoval ředitelku centrály Noru Dolanskou. I ona slibuje nápravu. "My se budeme pochopitelně snažit dát v příštím roce všechny věci do pořádku a nastavit pravidla správy," ujišťovala.

Sedmnáctitisícový nájem však šéfka kraje hájí, stejně jako její předchůdce Miloš Petera z ČSSD. A to i přes to, že realitní makléř odhadl výši pronájmu hotelu na 80-150 tisíc korun bez DPH. Zájemce o pronájem s vyšším nájemným se podle ní kraji jednoduše nepřihlásil a hejtmanství bylo nuceno vypsat druhé výběrové řízení a snížit cenu nájmu. "Uchazeč, kterým byla pouze společnost Autosport Promotion, nabídl měsíční nájemné, které neodpovídalo minimální hodnotě," popsala Jermanová.

autor: ogo
Spustit audio