Franěk se omluvil za výroky o Meghan Markleové. ‚Nepovedený pokus o vtip,‘ napsal

22. květen 2018

René Franěk z ODS se omluvil za to, že na sociálních sítích označil manželku britského prince Harryho Meghan Markleovou za cikánku. Omluvu zveřejnil na facebooku středočeské ODS. Svůj výrok označil za nepovedený pokus o vtip. K omluvě ho vyzval předseda občanských demokratů Petr Fiala, který mu pohrozil vyloučením ze strany.

Omlouvám se za nemístný výrok, který jsem zveřejnil na facebooku a který vyznívá jako nevhodná narážka na barvu pleti. Byl to nepovedený pokus o vtip, konstatoval René Franěk na stránkách Regionálního sdružení ODS pro Středočeský kraj.

„Když si následník bere cikánku, co by tam dělal?“ reagoval Franěk o víkendu na facebooku na otázku, proč na královskou svatbu nepozvali českého prezidenta Miloše Zemana.

Od uživatelů sociální sítě se na něj snesla kritika, někteří ho dokonce označili za rasistu.

„Já napsal slovo cikánka. Vy a vám podobní z toho vyvozujete rasistické předsudky,“ reagoval posléze občanský demokrat. „Já to myslel v kontextu následovníka multikulturního obohacení, které rezonuje ve veřejném prostoru.“

Předseda ODS Petr Fiala vyzval v pondělí člena nymburské oblastní rady ODS a ředitele zoologické zahrady ve středočeských Chlebech Fraňka, aby se omluvil. Výrok považuje Fiala za nechutný, rasistický a urážlivý, jak uvedl pro iROZHLAS.cz.

autor: kno
Spustit audio