Galerie Středočeského kraje zpřístupnila v Kutné Hoře vzácnou iluminaci

28. říjen 2011

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře v pátek po čase na jeden jediný den zpřístupnila vzácnou středověkou iluminaci. Ta patří k nejvýznamnějším dílům, které galerie ve svých depozitářích má.

I proto mohou návštěvníci knižní malbu vidět jen při mimořádných příležitostech. 28. října se tak stalo u příležitosti státního svátku, kdy si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu.

Středověkou iluminaci získal Středočeský kraj v jedné z londýnských dražeb zhruba za 17 milionů korun. Dílo zobrazuje těžbu a zpracování stříbra v Kutné Hoře. Barevná kresba je pravděpodobně druhým vyříznutým listem z kutnohorské chorální knihy a nese název Těžení stříbra v Kutné Hoře.

Autor kresby o rozměrech 645x443 milimetrů není bohužel známý. Mohlo by však jít o někoho z okolí dílny Mistra Matouše, která byla nejvýznamnější iluminátorskou dílnou své doby v Praze. Podle odborníků je možné vzácnost malby srovnávat s fragmentem Dalimilovy kroniky.

Galerie iluminaci vystavuje pouze při zvláštních příležitostech. Dílo musí být vždy umístěno ve speciální vitríně a odborníci musí iluminaci zajistit správné světlo, přesnou teplotu a vlhkost.

Další šanci vidět iluminaci budou mít návštěvníci nejspíš až příští rok, kdy bude někdejší Jezuitská kolej hostit výstavu středoevropského umění gotiky a renesance za vlády Jagellonců.

Bývalá Jezuitská kolej v Kutné Hoře

Pokud patříte k příznivcům historie, ale mimořádně vystavenou iluminaci už z časových důvodů nestihnete vidět, udělejte si o víkendu výlet třeba do Kolína. Tamní Regionální muzeum vystavuje až do neděle kopii císařské koruny z 10. století, kterou nechal vyrobit Středočeský kraj. Koruna má své stálé místo na Karlštejně, ale čas od času bývá k vidění i jinde.

autor: Michal Trnka
Spustit audio