Gentlemani silnic jsou z Benešovska

25. červenec 2017

Vlastimil Bejbl a Petr Chocholoušek dnes dostali titul Gentleman silnic. Loni poskytli první pomoc zraněným při dopravní nehodě v Benešově.

"Jsem se rozeběhl k vozidlu, vytrhl jsem dveře a byli tam dva pasažéři v bezvědomí," vzpomníná na událost Vlastimil Bejbl, který k místu nehody přiběhl první. Ve chvíli, kdy Bejbl vytáhl z auta spolujezdce, přiběhl mu na pomoc Petr Chocholoušek, který pracuje kousek od místa nehody.
"Ten jeden pán byl zraněný, hodně krvácel. Snažil jsem se krvácení zastavit podle pokynů dispečera záchranky," popisuje Chocholoušek. Přestože od malička byl členem hasičského kroužku, kde si první pomoc opakovaně nacvičovali, ve chvíli, kdy se snažil udržet při životě spolujezdce, velmi ocenil profesionální přístup záchranářského dispečinku.

Petr Chocholoušek a Vlastimil Bejbl

Jak oba dva, teď už titulovaní Gentlemani silnic, potvrdili, i přes ten nepříjemný zážitek, který si od nehody odnesli, by neváhali zase pomoct. To ocenil vedoucí dopravního inspektorátu Benešov Zdeněk Štěpánek. Podle něj v posledních letech přibývá případů, kdy lidé nejsou v podobných situacích lhostejní. "Pomáhají. Záleží na tom, kde k nehodě dojde, jestli ve městě nebo mimo obec. Hlavně ve městech lidé pomáhají."

Projekt České pojišťovny a policie funguje od roku 2004. Od té doby dostalo titul Gentleman silnic 127 lidí. Mezi nimi jsou i mladíci, například 15letý Daniel Donoval z Havířova. Ten dostal ocenění za to, že loni v srpnu pomohl přivolat záchrannou službu k vážné nehodě dvou aut.

autor: Ondra Janoška
Spustit audio