Google zachycuje proměnu Prahy, v centru potkáte muže se zelenou koulí nad hlavou

22. červen 2017

V centru Prahy můžete v těchto dnech potkat muže s velkou zelenou koulí nad hlavou. Asi osmnácti kilové zařízení vypadá jako rekvizita ze sci-fi filmu. Takzvaný trekker - velmi výkonný fotoaparát - používá společnost Google k vytváření panoramatických snímků pro své mapy. Na zádech ho nosí Polák Greg, který nachodí i dvacet kilometrů denně.

Na Uhelném trhu uprostřed Prahy čeká na lavičce ve stínu polský operátor Grzegorz Pawlowski, kterému se říká jednoduše Greg. „Je mi opravdu horko. Ale ještě je hodně míst, která musím projít. Mám tu hodně práce," říká pro Radiožurnál, zatímco si na záda nakládá batoh s velkou zelenou koulí. „Lidé se mě pořád ptají, co to je. Fakt jsou zvědaví," dodává.

„Bere si na sebe batoh - takzvaný trekker a ta horní zelená část je po svém obvodu pokrytá 15 čočkami a on pouze prochází ulicemi a ten systém sám každé dvě a půl sekundy odesílá jeden snímek. Naše servery spojí všechny snímky do jednoho 360stupňového panoramatu," popisuje postup Alžběta Houzarová z české pobočky společnosti Google, která chce během léta zaktualizovat snímky českých měst pro své mapy.

„Centrum i pěší zónu Prahy už máme zmapovanou, ale protože centra hodně osídlených měst se dost často mění - infrastruktura, obchody - tak vždycky každých několik let vyšleme buď tento Street view trekker nebo auto, aby znova tu oblast pokryla, nasnímkovala tak, aby ta data byla co nejaktuálnější." Kvůli ochraně soukromí se rozostřují obličeje kolemjdoucích a také poznávací značky aut. Lidé také můžou požádat o dodatečné úpravy. Někteří ale naopak na snímcích známých míst být chtějí.

Skupinka turistů z Brazílie na Staroměstském náměstí si Grega nadšeně fotila a těšila se, že se na Google Maps objeví. Až Greg s trekkerem dokončí práci v Praze, bude pokračovat do dalších větších měst v Česku. Jeho snímky by se na internetu měly objevit na podzim. Poprvé mezi nimi budou také pěší zóny v Opavě a Českých Budějovicích.

Hvězdy fotící ubývající ledovec

A kdyby někdo toužil mít třeba i svoji ulici na panoramatickém snímku, může ji podle Houzarové sám nafotit třeba na chytrý telefon a Googlu poslat. Kromě ulic, parků a pěších zón se ale ve foto mapách objevují i velmi výjimečná místa.

„Můžu zmínit třeba jezírko hořící lávy, kam se spustil právě operátor Street view prostřednictvím provazu anebo například známá hvězda seriálu Hra o trůny, která ztvárnila postavu Jaimeho Lannistera. Ten herec (Nikolaj Coster-Waldau – pozn. red.) pochází z Grónska, a vzal si právě tento Street view trekker a mapoval s ním ubývání ledovců," říká Houzarová. Mapy s panoramatickými snímky nabízí také například česká společnost Seznam.cz.

Grzegorz Pawlowski na Staroměstském náměstí
autor: eku
Spustit audio

Více z pořadu