Hasiči v roli žhářů. V Brdech založí požár, aby zachránili vzácné vřesoviště

18. květen 2016

Stovky hasičů budou přihlížet požáru v Brdech. Založí ho úmyslně, aby odstranili náletové dřeviny, které ničí vzácné vřesoviště.

Když v bývalém vojenském prostoru na dopadových plochách Jordán cvičili vojáci s municí, výbuchy a požáry prokypřovaly půdu, což pomáhalo zdejšímu vřesu. Dostával tak minerální látky.

Jenže po odchodu armády z Brd, na vřesoviště dopadají náletové dřeviny a vytlačují ho. Vřes tak zastiňuje nově třeba bříza. Kdyby v Brdech nehořelo, tak podle odborníků do třiceti let vřesoviště nejspíš úplně zmizí.

Aby oheň neohrozil zvířata, která tady žijí, pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti Brdy místo několikrát prošli a zvířata vyplašili. Oheň navíc bude tam, kde hnízdí ptáci.

Do akce se zapojí zhruba 180 hasičů. Se zrušením vojenského újezdu musí hasiči zasahovat na větším území a tak si na dnešním požáru taky nacvičí, jak pracovat v těžko přístupném terénu na dopadových plochách. Hasiči prý sice mají představu, jak se oheň bude chovat, ale tvrdí, že bez přípravy by v budoucnu mohli být v ohrožení.

V době, kdy střelnici užívali vojáci, tady hořelo třikrát až čtyřikrát ročně.

autor: fir
Spustit audio