Hoří v areálu bývalých mrazíren v Mochově. Škoda bude asi 100 milionů korun

23. únor 2018

AKTUALIZUJEME.V Mochově u Prahy hoří v areálu bývalých mrazíren. Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody jde o rozsáhlý požár, který zatím hasiči nemají pod kontrolou. Na místě platí čtvrtý zvláštní stupeň požárního poplachu. Obyvatelům v okolí Mochova hasiči doporučili nevětrat. „Hoří obložení, hustý dým je vidět z velké dálky,“ dodal mluvčí. Po 13. hodině na místě zasahovalo již 37 jednotek. Majitel hal odhadl škodu na 100 milionů korun.

Na místo míří chemická laboratoř z Kamenice, která bude měřit unikající zplodiny. „Požár se nám stále nedaří dostat pod kontrolu, musíme sem kyvadlově dovážet vodu,“ uvedl Svoboda před 12.00. Dorazil i dálkově ovládaný hasicí robot a několik velkých přetlakových ventilací. Kromě hasičů ze Středočeského kraje k požáru vozí vodu už také cisterny pražských dobrovolných jednotek.

Požár zachvátil jednu z plechových hal, zásah zřejmě potrvá delší dobu. Hoří totiž zateplení, k němuž se hasiči komplikovaně dostávají. „Jakmile vyhoří izolace, prohřeje se plech a padá to, takže my budeme mít problém dostat se tam a dohašovat skrytá ohniska,“ vysvětlil Svoboda.

Nejde zdaleka o první požár v areálu bývalých mrazíren. V roce 2012 tam hasiči likvidovali požár jedné z hal, příčinou byla nedbalost. Při rozebírání konstrukce prázdného objektu byly porušeny požární předpisy. Rozsáhlý požár likvidovali hasiči v areálu mochovských mrazíren také o dva roky dříve, kdy se vznítila bývalá výrobní hala.

Požár v areálu bývalých mrazíren v Mochově
Požár v areálu bývalých mrazíren v Mochově
Požár v areálu bývalých mrazíren v Mochově
Požár v Mochově
Požár v Mochově
autor: redakce
Spustit audio