Hrad Krakovec na Rakovnicku dostane novou zatravněnou střechu

5. květen 2015

Po dvou stech letech, kdy do Krakovce uhodil blesk, získá hrad na Rakovnicku novou střechu. A nebude jen tak nějaká. Bude porostlá mechem a travinami tak, aby do okolních hlubokých křivoklátských lesů zapadla. Půjde o ojedinělý experiment, který by měl být do dvou let hotový. Krakovci totiž kvůli silnému podmáčení hrozí zřícení.

„Novou střechu plánujeme vybudovat nad kaplí, nad jihozápadní částí hradu a nad věží," ukazuje kastelán Krakovce Jiří Sobek.

Hrad Krakovec stojí na Rakovnicku přes 600 let, pobýval v něm dokonce před odchodem do Kostnice Jan Hus. Už 200 let nemá střechu. Podle pověstí do hradu uhodil blesk, není ale moc jasné, jakou škodu tehdy způsobil.

Silné podmáčení hradu způsobují v posledních letech hlavně vybetonované plochy v různých prostorách Krakovce.

Hrad Krakovec

V hradu, respektive zřícenině začal s betonováním Klub českých turistů v první polovině 20. století. V 80. letech betonování pokračovalo.

„To je počátek katastrofy. Beton zavře zeď, ta přestává dýchat, vlhkost si hledá cestu, trhá se to," říká Sobek.

Hrad Krakovec

Se stavbou střechy by se mělo začít v příštích několika týdnech. Jako první se zakryje kaple. Povrch střechy bude trochu experimentální, protože bude ‚zelený‘.

„Bude to dřevěná konstrukce z lehkých konstrukčních prvků – z tyčoviny, aby to nebylo moc nákladné. Na to přijde nepropustná folie, pak hlína a zatravní se to,“ popisuje kastelán.

Důležité bude i odvodnění, které budou řemeslníci dělat souběžně se střechou.

Hrad Krakovec

Krakovec už je podle Jiřího Sobka na pokraji katastrofy. Památka je už teď na soupisu ohrožených.

„Hrozí sesutí jihozápadní části. Pokud se zastřešení s odvodněním neudělá, do 15 let bychom se s touhle částí nemuseli vůbec potkat," upozorňuje Sobek.

Hrad se taky chystá na výročí upálení mistra Jana Husa, který na Krakovci pobýval před odchodem do Kostnice. Programu se ale práce nedotknou.

Spustit audio