Hrát s Jágrem je velmi snadné, přiznává jeho dvorní centr z Floridy Barkov

Před třemi lety si ho vybrala Florida Panthers jako dvojku draftu a očekávala, že se brzy stane jejím lídrem. To se stalo v loňském ročníku, kdy Alexander Barkov po dvou "rozkoukávacích" sezonách začal sbírat téměř bod na zápas. Pomohla mu k tomu i spolupráce s Jaromírem Jágrem, jenž je přitom o více než dvacet let starší než rodák z Tampere. V rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu však Barkov mluvil nejen o Jágrovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Floridy Aleksander Barkov

Útočník Floridy Aleksander Barkov | Zdroj: Reuters

Do sezony jste vstoupili úspěšně, když jste před zápasem s Tampou získali ve dvou duelech dvě výhry. Jak to hodnotíte?

Hráli jsme výborně, odehráli jsme dvě skvělá utkání. Slušně nám vyšla už příprava, ve které jsme se dobře sehráli, a nyní si hrajeme naši hru.

Před sezonou jste se s finskou reprezentací zúčastnil Světového poháru. Vašemu týmu turnaj nevyšel, když Finsko nepostoupilo ze skupiny. Jak na to vzpomínáte?

Celkově to byla pěkná zkušenost. Bylo opravdu pěkné hrát proti nejlepším hráčům světa. Navíc se teď díky tomu cítím lépe než vloni, protože jsme tam sehráli šest těžkých zápasů. Připadá mi, že jsem rozehraný jako v polovině sezony, takže mi turnaj pomohl.

Na Světovém poháru jste hrál v první útočné formaci s velmi mladými spoluhráči. V NHL po vašem boku hraje 44letý Jágr – jak velký to je rozdíl?

Je to opravdu rozdílné. V NHL hraji s Jágrem, který je mnohem starší než já, zatímco na World Cupu se mnou hráli Laine a Aho, kteří jsou mladší než já. Bylo to sice odlišné, ale všichni jsou to skvělí spoluhráči. Nemůžu si na to stěžovat, byla zábava s nimi hrát.

Musel jste se kvůli tomu na Světovém poháru nějak přizpůsobit?

Samozřejmě, protože každý hraje trošku jinak. Jágr je jiný než všichni ostatní. Hraje se s ním velmi snadno, umí podržet puk a tvořit hru v útočném pásmu.

Pastrňák skóroval i ve třetím zápase Bostonu, Mrázek vychytal první výhru

Číst článek

Je vám sice teprve 21 let, ale už jste nějakou dobu prvním centrem Floridy. Jste připraven dovést váš tým k úspěchu?

Máme tady skutečně skvělý tým, plný dobrých hráčů, a každý z nich má své přednosti. Cítíme se velmi dobře, a i když je teprve začátek sezony, máme svůj cíl, kterým je play-off. Není to ale jen o jednom hráči, ale o celém týmu.

Kladete si nějaké osobní cíle, nebo se vysloveně soustředíte na týmový úspěch?

Soustředím se hlavně na tým. Vím ale, že když budu hrát dobře, tak bude vyhrávat i tým. Chci hrát dobře každý zápas, ale jde především o tým, kterému chci pomáhat vítězit.

Co říkáte na výkony některých mladíků, jako jsou například Matthews či McDavid? Sledujete jejich počínání?

Jsou to skvělí hráči. Je zábavné je sledovat. Ukázali se už na Světovém poháru a lze očekávat, že se jim bude dařit ještě hodně dlouho.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme