I když se knihovna v Příbrami rekonstruuje, čtenáři zkrátka nepřijdou

12. duben 2018

Historie Knihovny Jana Drdy v Příbrami sahá až do 19. století. Už první zmínka, že by bylo třeba ve městě vybudovat veřejnou knihovnu, se totiž objevuje v zápise ze schůze Měšťanské besedy v roce 1883. I když první lidová knihovna byla otevřená až později – v říjnu roku 1900. Neméně zajímavá je ale i současnost knihovny.

Knihovna Jana Drdy na náměstí T. G. M. v současné době prochází rekonstrukcí. Jejím cílem je nejen výtah, ale zároveň bezbariérový přístup do knihovny. Ústřední půjčovna pro dospělé, Ústřední půjčovna pro děti a Infocentrum proto po dobu rekonstrukce fungují v náhradních prostorách, tzv. Špalíčku (ve Špitálské ulici). Studovna je po dobu rekonstrukce uzavřená úplně, s výjimkou rešeršní a meziknihovní výpůjční služby, kterou si mohou zájemci objednat právě ve Špalíčku.

„Teď jsme ve fázi bourání, pak bude fáze stavby a já osobně se nejvíc těším, až bude hotovo a v září se svezeme novým výtahem,“ popsala rekonstrukci Zdeňka Šmídová, která je pověřená řízením knihovny.

Knihovna ale i v době rekonstrukce pořádá nejen pro čtenáře řadu akcí. Tou nejbližší je víkendová vycházka „Poznej svoje město“, která v sobotu po 14. hodině provede účastníky nejen po technických památkách města Příbram.

Další informace o knihovně Jana Drdy v Příbrami najdete na internetových stránkách nebo Facebooku.

autor: von
Spustit audio