Inspekce prověřuje po žďárském útoku zabezpečení ve školách

Po tragickém případu ve Žďáru nad Sázavou dostala inspekce od vlády úkol. Ve všech typech škol nyní začala prověřovat, jaké je zabezpečení před vstupem nežádoucích osob. Kontroloři například zjišťují, jestli školu hlídají kamery a zda je vstup na čip, zazvonění nebo je budova otevřená. Inspektoři se také ptají, jestli mají školy, družiny nebo internáty dostatek personálu, který může stát u vchodu do budovy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamera (ilustrační foto)

Kamera (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Inspekce zjišťuje stav v různých školských zařízeních. Co se s informacemi stane dál, popisuje náměstek školní inspekce Ondřej Andrys.

„Cílem je v tuto chvíli dát ministrovi školství a následně panu premiérovi rámcovou informaci o tom, jak jsou v tuto chvíli české školy zabezpečeny,“ vysvětluje Andrys.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po tragickém případu ve Žďáru nad Sázavou prověřuje inspekce zabezpečení škol před vstupem cizích osob. Natáčel redaktor Ľubomír Smatana.

Zatímco tříleté děti uždibují hrachovou kaši z malých talířků, po chodbách mateřinky v Rakovníku chodí inspektorka. Kontroluje míru zabezpečení školy. Doprovází ji ředitelka Irena Bartoníčková.

„Jde o to, aby škola udělala vše možné pro to, aby tomu zabránila,“ říká Bartoníčková.

Školy ale nemají příliš možností, jak zamezit cizím osobám vniknout do budovy. Mohou například zamykat nebo instalovat elektronický systém.

„Nevím, jak jinak to ještě zabezpečit. Jedině vychovat rodiče, že je to otevřený vchod jen pro ně. A i kdyby tam stálo 10 dalších lidí, tak musí zavřít a další musí znovu zazvonit,“ vyjmenovává jednu z možností ředitelka mateřské školy Vinohrady Rakovník.

Zabezpečení nikdy nemůže být stoprocentní

Podle starosty Rakovníka Zdeňka Nejdla z ODS mají všechny městem zřizované školy peníze na různé druhy zabezpečení, a cizí osoba se tak do školy snadno nedostane.

„Problém ale je, že lidé, kteří se dopustí takového činu, jsou možná schopni ublížit i přes jakýkoli zabezpečovací systém,“ dodává Nejdl.

Z našich zjištění vyplývá, že zajištění bezpečnosti žáků v našich školách je na požadované úrovni, řekl nedávno ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Zároveň ale dodal:

„Domnívám se, že stoprocentně dostatečný způsob, jak zabezpečit školu, neexistuje.“

Podobný názor vyslovil v minulosti i předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn. „Proti podobnému pokusu se asi žádná škola při sebelepších opatřeních zajistit nemůže.“

Ľubomír Smatana, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme