Jak vypadaly ordinace lékařů před 100 lety, uvidíte v mělnickém muzeu

20. květen 2018

Jak se za první republiky léčily nejrůznější neduhy, ukazuje nová výstava „Ano pane doktore“ v mělnickém muzeu. Návštěvníkům ukáže také, jak vypadaly ordinace některých lékařů před 100 lety.

Horské slunce, světelná lázeň i nosní nálevky - přesně takové přístroje patřily před lety do výbavy každého lékaře. V podkroví mělnického muzea je například k vidění starodávná ordinace. Podle kurátorky výstavy Nadi Černé to tak vypadalo u lékaře někdy v roce 1920.

„Myslím si, že většinu našich návštěvníků zaujme zejména ukázka zubařské i gynekologické ordinace,“ říká. Zubařská ordinace je například převzatá z muzea v Hradci Králové. V další vitríně jsou přístroje úplně stejné, jako jsme mohli vidět ve filmu Postřižiny.

Výstavou vás provede muzejní pedagožka Jitka Králová. Součástí výstavy jsou programy pro děti, kdy se budou učit zachraňovat lidské životy. Těch programů by mělo být více než 60. Co všechno se budou děti učit? „Děti si ve spolupráci se záchranáři mohly vyzkoušet, jak poskytnout první pomoc při zástavě srdce u dítěte i u dospělého nebo jak vysvětlit rodičům, kde se ve městě nachází defibrilátor a jak ho použít,“ dodala Jitka Králová.

Zubní lékař Mudr. Kopecký používal toto křeslo ve své ordinaci v Litomyšli zhruba před sto lety. Na výstavu ho zapůjčilo Muzeum východních Čech v Hradci Králové
Zubaři už za první republiky dokázali zázraky. Thymolinový úsměv byl symbolem zdraví, mládí a úspěchu
Světelná lázeň ze 30.let minulého století sloužila k prohřátí těla
Zatímco dnes se před sluncem chráníme, za první republiky se pořádaly závody v opalování
Spustit audio