Jednání zastupitelů ve Slaném trvalo pět minut. Nedohodli se ani na programu

3. březen 2015

Úplně zbytečně přišly v pondělí na zasedání mimořádného zastupitelstva ve Slaném desítky lidí. Jednání skončilo asi pět minut po tom, co začalo. Zastupitelé totiž neschválili program. Konkrétně jeden jediný bod programu - a to plánované výměny šéfů městských organizací.

Opozici se nelíbí, že rada města před dvěma týdny vyhlásila výběrová řízení na ředitele sportovní haly, městské policie a nemocnice. S podporou několika koaličních zastupitelů podala opozice návrh na konání mimořádného zastupitelstva. Na schválení programu ale opoziční zastupitelé potřebovali nadpoloviční většinu hlasů, a tu nakonec neměli. Koalice hlasovala proti. Podle mnohých to bylo pouze pokračováním sporů, které mezi sebou mají koalice a opozice ve Slaném od loňských komunálních voleb.

Obyvatele Slaného, kteří na zastupitelstvo přišli, nechápali, že kvůli takovéto procesní věci nakonec zastupitelé jednat nebudou. Někteří lidé si kvůli tomu, aby mohli zasedání sledovat, berou volno nebo odcházejí z práce dřív, aby ho stihli. Takže tentokrát přišli zbytečně. „Myslím si, že to není fér. Mělo se jednat tak, jak bylo zastupitelstvo svoláno,“ řekla na adresu zastupitelů například Miroslava Bicencová.

A jaká je aktuální situace ve vedení městských organizací? Šéf městské police už sám rezignoval. Ředitel sportovní haly je podle vedení města ve střetu zájmů, protože je zároveň jednatelem technických služeb v nedalekém Stochově. V případě ředitele nemocnice rada města před týdnem výběrové řízení na tento post zrušila s tím, že nejprve pošle do nemocnice audit.

Opozici se takový postup nelíbí. „Nám nebylo zdůvodněno, proč mají být vypsána výběrová řízení nebo to bylo zdůvodněno povrchně a dá se říct, že některé věci se ani nezakládaly na pravdě,“ uvedl bývalý starosta a současný zastupitel Martin Hrabánek.

Vedení města ale trvá na tom, že rada má na tuhle výměnu právo, a chce vybrat na tak důležité pozice ty nejschopnější lidi. Podle místostarosty Pavla Zlámala navíc tenhle bod projednávali zastupitelé už na minulém zasedání. „Já uznávám, že opozice má právo nás kontrolovat, vznášet konstruktivní námitky, já se ale osobně domnívám, že jsem těch konstruktivních věcí slyšel od druhé strany relativně málo,“ oponoval místostarosta Pavel Zlámal.

Spustit audio