Jiří Suchý oslaví 85. narozeniny. „Určitě má nějakou neřest, ale já o ní nevím,“ říká Jitka Molavcová

29. září 2016

Principál divadla Semafor Jiří Suchý oslaví své 85. narozeniny. Jitka Molavcová s ním už téměř 47 let spolupracuje. Podle ní je Suchý velký básník, textař, výtvarník, režisér, ale i hudební skladatel – už přes 30 let skládá hudbu ke hrám v divadle Semafor.

„Je to neuvěřitelné, co neustále předkládá svým věrným divákům a co předkládá ke studiu nám, mladším kolegům a kolegyním. Mnohdy se až stydíme, že nejsme tak pilní jako Jiří Suchý,“ říká s pokorou. Na otázku Petra Krále, zda má Jiří Suchý i nějakou neřest, odpovídá, že určitě, ale ona o ní neví.

Jitka Molavcová se narodila ve vinohradském pivovaru, kde tatínek pracoval jako správce. Pivo má moc ráda a vzpomíná i na pivovarský dvůr, kde natáčel své filmy Vlasta Burian i Voskovec s Werichem. Na otázku, čím chce být, odpovídala jako malá holčička, že herečkou, jinak je jí to jedno.


Přeji mu ze srdce upřímně hodně štěstí, protože je krásné, hodně zdraví, protože je vzácné, hodně lásky, protože je jí málo, a hodně toho všeho, co by za to stálo. Jitka Molavcová přeje Jiřímu Suchému k 85. narozeninám

Koncem 60. let ji maminka přihlásila do celostátní soutěže Talent, kterou vyhrála, a pak se šla představit do divadla Semafor. Nejprve zazpívala francouzský šanson, ale Jiří Suchý s Ferdinandem Havlíkem se jí zeptali, jestli by tam nebylo něco rychlejšího? Spustila tedy Život je jen náhoda. „Plácli jsme si a nastoupila jsem cestu, kterou si upletli pánové Suchý se Šlitrem, a po té cestě hudby, humoru a poezie kráčím po boku Jiřího Suchého už skoro 47 let,“ vzpomíná.

Jitka Molavcová a Jiří Suchý mají podle jejího názoru šťastné povahy. Mnozí kolegové o nich říkají, že patří do Guinessovy knihy rekordů, protože se vždycky na všem domluvili. Ani jeden prý nemusel ustupovat – našel se kompromis, chvilku mlčeli a pak pokračovali dále společnou cestou.

Jitka Molavcová kromě Semaforu pracuje s dětmi, pro děti, je autorkou pohádek, namlouvá audioknihy pro děti, je komička a hraje i vážné role. Nejvíce sama sebou se cítí, třeba když plave, jezdí na kole, nebo když chodí po horách. „Těch barev a rolí, co mi napsal Jiří Suchý, co jsem všechno sehrála, tak to jsou takové různobarevné střípky, které zasazuji do mozaiky. A čím je ta mozaika barevnější, tím lepší.“

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pkr , jpr
Spustit audio