K obézním pacientům jezdí s lékaři i hasiči. Bez nich je do sanity nedostanou

22. únor 2018

Hasičům přibývá počet výjezdů, při kterých musí pomáhat záchranářům přímo v bytě nebo v domě u pacienta. Množí se totiž případy, kdy sanitáři pacienta kvůli jeho velké váze nedokážou snést do sanitky. Loni asistovali zhruba u 800 případů, před třemi lety jich bylo kolem padesáti. Nejtěžší pacient, kterého loni dostávali hasiči do sanitky, vážil 320 kilo.

Výjezdy platí hasiči ze svého rozpočtu, loni je stály zhruba 4,5 milionu korun. . K nemocným musí vždycky celá jednotka, to znamená čtyři až pět mužů ve velkém cisternovém autě, aby se v případě nutnosti mohli přesunout k jinému případu.

„Hasiči jsou povinni pomáhat tehdy, když je lidský život v ohrožení. V loňském roce jsme ale často museli asistovat i tam, kde by měl být plánovaný transport obézních pacientů zabezpečen jinak,“ říká ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Miloslav Svatoš.

Ještě větší problém podle radního pro zdravotnictví Středočeského kraje Roberta Bezděka nastává, když jsou pacienti převáženi na plánovaná vyšetření. „V případě chronických onemocnění nebo klasické návštěvy lékaře řešíme problémy s tím, jak tyto lidi převážet do nemocnice, protože hasiči nemají povinnost s těmito neakutními transporty pomáhat. Ani v takové situaci tudíž není úplně jasné, jak převoz zabezpečit a kdo by jej měl hradit,“ uvedl.

Nemocné s nadváhou převážejí v některých případech i vozy privátní záchranné služby. „Často vozíme pacienty o hmotnosti mezi 200 až 300 kilogramy. Neodkladně převážených lidí s hmotností nad 180 kilogramů jsme v loňském roce převáželi 39, dalších 45 pacientů se transportovalo jako sekundární převozy mezi nemocnicemi k dalšímu vyšetření a ošetření,“ dává mu za pravdu Bořek Bulíček, provozní ředitel privátní společnosti Trans Hospital Plus.

Nejtěžším pacientem ve Středočeském kraji byl v loňském roce muž s váhou zhruba 320 kilogramů.

autor: fir
Spustit audio