K pokladům středních Čech patří stříbrné mince i kamenná hlava Kelta

Keltská kamenná plastika hlavy, pytlík se stříbrnými mincemi a 10kilogramové ryzí stříbro. To jsou jen některé z vzácných předmětů, které se našly ve středních Čechách. Největším pokladem by nejspíš byl štěchovický, kdyby ho někdo našel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Putovní výstava Unikáty zemských muzeí, hlava Kelta

Putovní výstava Unikáty zemských muzeí, hlava Kelta | Foto: Filip Jandourek

Jeden z pokladů ukrývala zřícenina Michalovice, která se nachází nedaleko Mladé Boleslavi. Tamní věž zvaná Michalovická putna je více nakloněná než šikmá věž v italské Pise.

V roce 1911 ji zajišťovali stavbaři, když v metr hlubokém příkopu našli kožený váček se starými stříbrnými mincemi různé velikosti.

Součástí pokladu bylo celkem 483 mincí, dva prsteny, kopí a miska. Teď jsou nalezené artefakty ve vlastnictví Muzea Mladoboleslavska.

Podle pověstí sklon věže zavinila skupina alchymistů ze dvora Rudolfa II., kteří se zde snažili objevit poklad. Dnes už se ale ví, že za náklon věže mohla stavba nedaleké železnice.

Keltská plastika hlavy i ryzí stříbro

Další z pokladů ve Středočeském kraji našli v těsné blízkosti významné keltské archeologické lokality, asi půl kilometru jižně od Mšeckých Žehrovic. Kamenná plastika hlavy je datována do třetího století před naším letopočtem.

Na českém území je to jediný nepochybný doklad keltské monumentální plastiky. Také v celoevropských souvislostech jde o výjimečný nález.

Po strastiplné cestě se do příbramského hornického muzea v létě vrátil přes deset kilogramů vážící vzorek ryzího stříbra.

Hornické muzeum v Příbrami | Foto: Petr Kološ

Mineralog Pavel Škácha ho našel na burze minerálů v Německu a za peníze kraje ho muzeum odkoupilo.

Vzorek stříbra se podobá kvádru a původně skutečně pochází z Příbrami. Kde stříbro horníci našli, přibližuje mineralog hornického muzea Pavel Škácha:

„Bylo vytěženo v Příbrami v šachtě uranových dolů číslo 21 někdy okolo roku 1980 v úrovni zhruba 350 metrů pod zemí v sedmém patře.“

Největším pokladem ve Středočeském kraji by pravděpodobně byl ten štěchovický, pokud by ho někdo našel. Jeho hlavní hledač Josef Mužík je stále přesvědčený, že poklad existuje.

„Jsem přesvědčen, že skryté věci v oblasti Štěchovic existují. Nebudu tomu říkat poklad, protože pro to nemám v ruce jediný důkaz. Ale mám důkazy o tom, že na sklonku války, kdy byla sovětská armáda v Praze a Američané kolem Plzně, tak poslední zbytky kolon s cennostmi se pohybovaly na českém území,“ vysvětluje Mužík.

Anna Jadrná, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme