K zaplacení parkovného na Karlově náměstí v Kolíně už jde použít kartu

27. září 2016

Na kolínském Karlově náměstí můžou řidiči ode dneška platit za parkování kartou. Jednoduše taky zjistí, kolik je tam volných míst.

Parkovné na náměstí by brzy mělo jít zaplatit i přes chytrý mobilní telefon, který má dost lidí propojený se svým bankovním účtem. Nnovinka má být dostupná už během října. Řidiči, kteří technice nefandí, se ale nemusí bát. Zaplatit samozřejmě dále půjde i hotově mincemi.

Jestli řidiči za parkovné zaplatili, bude jako dosud hlídat městská policie. Strážníci to budou mít o něco těžší, až půjde platit a prodlužovat parkovné přes mobilní telefony. Řidiči budou muset pokaždé zadat registrační značku svého auta. Policisté pak v systému přes malé kapesní počítače dohledají, jestli zaplatili a jak dlouho můžou na Karlově náměstí zůstat.

Na webu lidé najdou informace o volných parkovacích místech na náměstí. Třeba už doma si tak můžou zjistit, jestli se jim vůbec vyplatí vyrazit do centra autem. Počet volných míst je i na cedulích, které jsou v ulicích kolem náměstí. Umožňují to čipy zabudované v dlažbě. Ty posílají informace o obsazenosti do systému, který je sdělí řidičům.

Cena pro řidiče se nemění, za hodinu parkování budou platit i nadále 30 korun.

autor: Michal Trnka
Spustit audio