Kamery na D1 u Psářů už odhalily téměř padesát tisíc přestupků

16. srpen 2017

Detekční kamery na dálnici D1 ve zúžení mezi Psáři a Souticemi odhalily od letošního dubna do července zhruba 50 tisíc přestupků. Povolenou osmdesátikilometrovou rychlost překročilo jen něco málo přes jedno procento všech aut. Měřicí systémy ale zaznamenaly i dvanáct aut, které úsekem projely rychlostí přes 140 km/h.

Na dálnici D1 ale nebyly v opravovaném úseku kamery poprvé. Ministerstvo dopravy je už loni nechalo instalovat do zúžení mezi Ostrovačicemi a Kývalkou.

Opatření podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda splnilo jejich očekávaní. Kamery měly pozitivní efekt jak na plynulost, tak i na bezpečnost provozu v místě omezení.

„Statistiky ukázaly, že se snížil počet nehod. Procento řidičů, kteří tehdy porušovali rychlost, také nebylo vysoké. Byly to zhruba tři procenta. Letos je to ještě méně, pouze 1,2 procenta řidičů spáchalo přestupek. Řidičům děkujeme, že dodržovali rychlost, chovali se slušně a přispěli tak, že se jezdilo bezpečněji a plynuleji,“ upřesňuje pro Radiožurnál mluvčí resortu dopravy.

Kamery budou hlídat i další úseky

Rychlost tehdy překročilo na 80 tisíc řidičů a celkově měřicí systém zaznamenal přes 150 tisíc přestupků. Ministerstvo proto uvažuje, že by kamery umístilo i na další modernizované úseky dálnice D1, kde budou uzavírky dlouhodobější.

„Bude se ještě rozhodovat, které úseky by to mohly být. Pak máme kamery na dálnicích pouze v tunelech a na dalších takových místech. V podstatě jsou to zatím jen tunely, kde sledují rychlost kvůli bezpečnosti, protože to je rizikový prostor,“ doplňuje Neřold.

Detekční kamery umí po projetí automobilu měřeným úsekem automaticky vypočítat rychlost vozidla. Tyto informace pak přepošlou policii a příslušným obcím s rozšířenou působností. Úřady pak přestupky řeší s provozovatelem auta.

Vlašim najala kvůli přestupkům nové zaměstnance.

V případě úseku mezi Psáři a Souticemi je obcí s rozšířenou působností Vlašim, která se musela na zvýšené množství přestupků připravit.

Vlašim musela podle starosty a senátora Luďka Jeništi (za STAN) najmout tři nové zaměstnance a také nakoupit patřičný software, který umožňuje automatické zasílání obálek s modrým pruhem. Přestupků je ale podle něj tolik, že příjmy budou vyšší než náklady.

„Bylo jasné, že se nás budou všichni dotazovat, jak budeme s případným přebytkem finančních prostředků nakládat. Dohodli jsme se a zavázali, že prostředky budeme zase vracet do bezpečnosti dopravy,“ vysvětluje Jeništa.

Starosta slibuje dopravní hřiště, které Vlašimi chybí. Postavit chce také kruhové objezdy nebo zpomalovací vstupní brány do města.

autor: Jan Pastor
Spustit audio