Kanceláře zámku ve Vlašimi se opět změnily na původní kuřárnu, knihovnu a ložnici

4. květen 2015

Dobu posledních majitelů zámku ve Vlašimi na Benešovsku připomíná nová expozice věnovaná rodu Aurspergových. Díky ní návštěvníci zjistí, jak vypadal tehdejší kuřácký salon, knihovna nebo ložnice.

Rudolfovská korouhev dlouhá 352 centimetrů patří mezi raritní exempláře nově zpřístupněných místností vlašimského zámku. Pokoje, které desítky let sloužily jako kanceláře, se pracovníci Muzea Podblanicka pokusili vrátit do původní podoby z období, kdy zámek obývali Aurspergové.

„Celá expozice se snaží přiblížit poslední majitele zámku knížata z Aurspergu, kteří drželi Vlašim v letech 1744 až 1945. Při všech peripetiích, kterými památka po roce 1945 prošla, se naštěstí zachovalo poměrně dost původního vybavení,“ říká historik Jindřich Nusek.

V kuřáckém salonku, knihovně a ložnici návštěvníci najdou nejen dobový nábytek, to znamená pohovku, stůl, židle, hodiny, truhlu a další dochované věci knížecího rodu, ale třeba i hrací stolek. U něj sedával ke kartám baron Karel Drahotín Villani.

Bývalý kuřácký salón posledních majitelů zámku ve Vlašimi

Český šlechtic Villani nebyl jediným důležitým hostem maršálka zemského sněmu českého Carlose Aursperga ve Vlašimi. Dvakrát se v těchto prostorách pohyboval také korunní princ Rudolf, kterého tu dnes připomíná i svatební korouhev. Zhotovena byla v rámci oslav sňatku korunního prince s belgickou princeznou Stephanií v roce 1881 a podle historika Nuseka jde o unikátní kousek.

autoři: haj , jum
Spustit audio