Kauza Čapí hnízdo: policie si pozvala i bývalé hejtmany Bendla s Rathem

21. srpen 2017

Dva bývalí středočeští hejtmani Petr Bendl (ODS) a David Rath vypovídali na policii kvůli dotaci pro Farmu Čapí hnízdo, kvůli níž chce policie stíhat šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Pod vedením Bendla hejtmanství padesátimilionovou dotaci pro farmu schválilo, za jeho nástupce Ratha ji pak vyplatilo. Vypovídal už také někdejší šéf ROP Střední Čechy Marek Kupsa. Ten stál v čele úřadu, která projektu dala zelenou.

"Policie požádala o vysvětlení a to dostala. Víc už se na mě nikdo neobracel," řekl serveru iROZHLAS.cz Bendl. Informaci potvrdil také Rath. "Ano, policie mě v této věci kontaktovala," reagoval. Oba byli takzvaně podat vysvětlení, jelikož v případu dosud nikdo nebyl obviněn.

Bendl dotaci pro Farmu Čapí hnízdo v kategorii "malé a střední podniky" podepsal v létě 2008. Policie nyní žádá o vydání Babiše kvůli tomu, že na pokyny blízcí šéfa ANO podnik dočasně na oko odřízli od holdingu Agrofert, aby na peníze dosáhl. A později ho zase ke koncernu připojili. Faltýnek měl při údajném dotačním podvodu pomáhat.

Někdejší hejtman Bendl však tvrdí, že úřad pod jeho vedením neměl šanci případný podvod odhalit a jemu tak nezbývalo, než dotaci podepsat. "Žádný znalecký posudek jsme neměli k dispozici a nikdo nás na žádný problém neupozornil. Naopak jsme doložitelně měli od úřadu doporučující stanovisko bez připomínek!" řekl serveru iROZHLAS.cz.

Brání se také, že podmínky pro získání podpory stanovuje a také schvaluje Evropská komise. "Je neskutečná lumpárna chtít z potenciálně podvedených dělat viníky," dodal bývalý hejtman.

Jeho nástupce David Rath nechal hned po nástupu na středočeské hejtmanství velké dotační projekty pozastavit. Ovšem zatímco například jen o něco nižší dotace pro luxusní hotel Chateau Mcely nakonec neprošla, podobně honosný projekt Čapí hnízdo uspěl.

Čapí hnízdo

Co přesně s policisty Rath, sám stíhaný kvůli korupci z dob svého hejtmanství, probíral, nechce říct. "Ve věci Čapího hnízda jsem vázán mlčenlivostí," uvedl pouze. Již letos v únoru se však sám kvůli případu policii nabízel. „Mohu hrát roli klíčového svědka,“ řekl serveru Seznam Zprávy.

Babiš ho prý poté, co začalo prověřování dotace, opakovaně kontaktoval. „Několikrát jsme se spolu následně sešli v přítomnosti dalších osob. Pan Babiš nám o všem dost podrobně vyprávěl,“ uvedl Rath. Detaily si však nechal pro sebe. Již v roce 2010 ale přiznal, že o Babišově napojení na Čapí hnízdo věděl. To když hájil dotaci pro buštěhradský zámek (na snímku), z jehož opravy si podle policie vzal sedm milionů korun, které při zadržení nesl v krabici od vína.

Zámek Buštěhrad

“Je lepší dát 200 milionů korun z evropských fondů na buštěhradský zámek, než je poskytovat soukromým podnikatelům na jejich pětihvězdičkové hotely. Čili takovým chudákům, jako je pan Babiš, na jeho Čapí hnízdo,” řekl tehdy Mf Dnes.

Babiš přitom tvrdí, že projekt patřil jeho blízkým a on s ním neměl nic společného. Podle policie to byl však právě on, kdo zorganizoval vyvedení farmy z holdingu Agrofert, aby vypadala jako začínající malý podnik a získala tak dotaci.

Kvůli jejímu přidělení byl na policii také šéf ROP Střední Čechy Marek Kupsa, který dnes pracuje na ministerstvu pro místní rozvoj. Podle deníku Právo je právě on jedním z možných jmen, která by si společně s Babišem a Faltýnkem mohla vyslechnout obvinění v kauze Čapí hnízdo.

Úřad pod jeho vedením totiž dotaci přidělil, a to i přes negativní externí posudky. Kupsa však věc komentovat odmítá. "K případu jsem byl podat vysvětlení Policii ČR jako svědek, jsem vázán mlčenlivostí," uvedl jen.

Na policii musela také náměstkyně jihlavského primátora a kandidátka do sněmovny za ANO Jana Mayerová, která jako někdejší manažerka Farmy Čapí hnízdo o dotaci žádala. "Ano, byla jsem na podání vysvětlení, jak ostatně každý široko daleko, kdo jenom kolem Čapího hnízda projel. Cokoliv dalšího s ohledem na stav věci, která je dle mého názoru v politické, nikoliv odborné rovině, bych nerada komentovala," napsala serveru iROZHLAS.cz.

Podle zdrojů Českého rozhlasu žádost o vydání Babiše s Faltýnkem zmiňuje dalších devět jmen, kromě Babišových blízkých také současných i dnes již minulých manažerů Agrofertu. Holding však nechce komentovat, zda-li již někoho ze současných, či minulých zaměstnanců policie kontaktovala.

"Nemáme jakékoli informace o tom, co je obsahem policejního spisu, proto se nemáme v tuto chvíli k čemu vyjadřovat. Každopádně trváme na svém dřívějším stanovisku, že si nejsme vědomi jakýchkoli nezákonných kroků," napsal serveru iROZHLAS.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Deník Právo napsal, že Babišovu manželku ani děti policie dosud nevyslechla (VÍCE ZDE).

Sám Babiš uvedl, že byl na policii v červenci, tehdy mu však podle jeho tvrzení detektivové řekli, že je v postavení svědka. Žádost o jeho vydání z minulého týdne uvádí, že se podle policistů dopustil dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, navíc se škodou velkého rozsahu. Faltýnek se měl dopustit dotačního podvodu ve formě účastenství. Oběma poslancům v případě uznání viny hrozí pět až deset let vězení.

autor: ogo
Spustit audio