Kauza Metanol: 117 otrávených, 48 mrtvých, 15 000 litrů závadného alkoholu

22. duben 2018

Česká televize v neděli večer odvysílá první část dvoudílné minisérie Metanol, která popisuje průběh největší hromadné otravy metanolem v historii Česka. Natočila jej režisérka Tereza Kopáčová podle scénáře novinářky Lenky Szántó. Server iROZHLAS.cz přináší přehledný souhrn metanolové kauzy.

Počátek: 3. září 2012

Množství závadného alkoholu: 15 000 litrů

Množství nevypátraného závadného alkoholu: 2000 litrů

Počet otrávených: 117

Počet mrtvých: 48 (od 3. září 2012 do 28. února 2017)

Následky: Někteří lidé mají trvalé následky, například přišli o zrak.

Průběh: Obchodní zástupce Rudolf Fian a majitel firmy na výrobu autokosmetiky Carlogic Tomáš Křepela smíchali v létě roku 2012 pět tisíc litů etanolu se stejným množstvím jedovatého metanolu. Domnívali se, že smícháním obou látek v poměru jedna ku jedné dojde k neutralizaci jedovatých účinků metanolu. Podle Fiana očekávali z první testovací várky zisk 50 000 korun.

S distribucí jim pomohl obchodník s černým alkoholem Jiří Vacula. Jemu ale složení zatajili, protože podle Fiana nechtěli, aby jim jejich „know-how“ ukradl. Vacula vyrobil z části dodané směsi rum a vodku a zbytek prodal dalším překupníkům. Ti pak etanolo-metanolovou směs dále naředili a pomocí dalších přísad vyrobili různé druhy tvrdého alkoholu. Celkem tak vzniklo 15 000 litrů nebezpečného alkoholu.

Čtěte také

3. září v Havířově zemřela první z obětí takzvané metanolové kauzy. 12. září zřídila vláda krizový štáb a ministerstvo zdravotnictví zakázalo stánkový prodej alkoholických nápojů s obsahem alkoholu přes 30 procent. O dva dny později pak stejný resort úplně zakázal prodej alkoholických nápojů s obsahem vyšším než 20 procent. V této době už kauza měla 19 obětí a asi 30 lidí leželo v nemocnicích v různém stadiu alkoholem.


Obchodování s českým alkoholem 16. září 2012 zakázalo Polsko a 18. září pak i Slovensko. 24. září pak policejní prezident Martin Červíček oznámil, že znají zdroj pančovaného alkoholu. 27. září byla prohibice zmírněna, obchodníci směli prodávat tvrdý alkohol s datem výroby do 31. prosince 2011, novější pouze pokud měl výrobce doklad o původu použitého lihu. 25. prosince 2012 zemřeli tři občané Polska.


METANOL
krimi drama
Česko, 2018, 2×90 min
Režie: Tereza Kopáčová
Scénář: Lenka Szántó, Matěj Podzimek
Hrají: Lukáš Vaculík, David Máj, Tomáš Bambušek, Kristýna Maléřová-Podzimková, Veronika Freimanová, Vladimír Kratina, Martin Finger, Vasil Fridrich a další
Hodnocení: 80 %

Postižené kraje: Nejvíc obětí bylo z Moravskoslezského kraje, další pak z Vysočiny, Jihočeského, Středočeského a Ústeckého kraje, Prahy, Slovenska a Polska

Počet obviněných: víc než 70

Příprava obžaloby: 16 měsíců

Počet obžalovaných: 31 (souzeni byli v několika větvích – například zlínská měla 10 obžalovaných)

Tresty: Rudolf Fian a Tomáš Křepela dostali doživotí, Jiří Vacula 15 let - všichni za úmyslné obecné ohrožení. Další viníci dostali devět, osm i sedm let vězení, někteří vyvázli s podmínkou. Řada lidí ale pravomocně odsouzená nebo zproštěná viny ještě není.

Následky: Došlo ke zpřísnění pravidel pro výrobu a distribuci lihovin - nový typ kolků pro alkohol, omezení maximální velikosti balení alkoholu na tři litry, z prodeje lihu a lihovin je koncesovaná živnost.

autor: pj
Spustit audio