Kdo získá titul středočeská Stavba roku? Ve finále je tělocvična i dálnice D1

12. říjen 2017

Dvanáct finalistů se letos uchází o titul Stavba roku Středočeského kraje 2017. Hodnotit je bude odborná porota i veřejnost hlasováním na internetu. Výsledky budu zveřejněny v pondělí večer v Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech.

Mezi finalisty je například pseudogotická kaple Nejsvětějšího Vykupitele v Radimi na Kolínsku z konce 19. století. Opravu kulturní památky za víc než 10 milionů korun dokončila obec letos. Mezi soutěžícími najdeme i lánský Palmový skleník, mladoboleslavský krytý bazén, horní zámek v Panenských Břežanech, ale i zmodernizovaný úsek dálnice D1 mezi Hvězdonicemi a Ostředkem.

V Ceně veřejnosti zatím vede stavba tělocvičny v mělnickém Gymnáziu Jana Palacha. Kromě studentů ji využívají i sportovní kluby z okolí. Hrát se v ní dá futsal, házená nebo basketbal, je tu ale i lezecká stěna a tribuna pro víc než 100 diváků.

Za tělocvičnou se ve veřejném hlasování drží golfový resort v Kácově, kousek od Zruče nad Sázavou. Investor tam za čtvrt miliardy korun upravil bývalé zemědělské plochy. Areál by měl mít například speciální závlahový systém, který oproti jiným ušetří skoro 40 procent vody, takže by neměl ohrožovat zdroje pitné vody v okolí.

Hlasování veřejnosti končí dnes ve 12 hodin. Například loni se veřejnosti nejvíc líbil Domov seniorů v Uhlířských Janovicích. Pro odborníky byl ale vítězem Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře v Příbrami.

autoři: duch , kne
Spustit audio