Když se vyhraje, rodina čerstvého čtyřicátníka Výborného je vzhůru do noci

Do utkání proti Zlínu nastoupil kapitán Mladé Boleslavi v nové roli, jako čerstvý čtyřicátník. Hokejovou kariéru s velezkušeným hokejistou prožívají také jeho nejbližší - děti Michal s Denisou a především manželka Irena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Výborný se svými dětmi, synem Michalem a dcerou Denisou

David Výborný se svými dětmi, synem Michalem a dcerou Denisou | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Není co závidět. Musím přiznat, že jsem do práce nechodila, ale dělám vše ostatní a hokeji se musíme podřídit. Nemůžeme odjet na víkend na hory nebo jet někam jako rodina. Kamarádky říkají, že by se mnou neměnily,“ říká Irena Výborná.

Za roky strávené vedle dnes už legendy českého hokeje moc dobře ví, jak třeba po nevydařeném utkání komunikovat. „Člověk dřív musel vychytat dobu, kdy byl po zápase naštvaný. Věděl, že nemá moc mluvit. Po letech, když je starší, to už není tak, že by člověk nemohl nic říct,“ všimla si.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rodinu Davida Výborného navštívil reportér ČRo Pavel Petr

„Vadí mi, že neumí řešit problémy v klidu. Vždy se z toho udělá tragédie a vše musí být hned. Já jsem zase člověk, který vše vyřeší v klidu a v pohodě,“ vidí rozdíly mezi manžely ženská část páru.

Náladu po prohraném zápase vnímají i děti. Třeba syn Michal. „Většinou táta moc nemluví. Pustí si telku a je víc tichý, než když se vyhraje. To jsme vzhůru až do noci.“

Čtrnáctiletý pokračovatel rodu Výborných se ovšem nepotatil. Vybral si tanec. Výrazně ho ovlivnil život ve Spojených státech, především v Columbusu. Hokej mu vlastně tatínka bral. „Nesnášel jsem, když táta odjížděl, protože jsem ho chtěl mít doma.“

Hokejisté Třince po 13 zápasech padli, Slavia naopak konečně zvítězila

Číst článek

Se samotným hokejistou je velmi složité cokoli natočit. Rozhovorům se brání. „Novináře nemá rád, on celkově nemá rád lidi. Každý jsme jiný, protože já lidi okolo sebe potřebuji, musím je vnímat, a on vůbec. Málokdy se mnou chce jít mezi lidi,“ přiznává manželka.

David Výborný (*22. ledna 1975)
MS v hokeji: 5x 1. místo (1996, 1999, 2000, 2001 a 2005 jako kapitán), 1x 2. místo (2006), 2x 3. místo (1997, 1998)
ZOH: 1x 3. místo (2006)
Extraliga: 2x 1. Místo (1992/1993, 1999/2000, vždy se Spartou Praha
NHL: 543 zápasů, 317 bodů (113+204)

„Radši je doma, otevře si lahev vína a kouká na film. A je pravda, že v tomhle věku už je náročnější hrát hokej, takže je hodně unavený a ocení, když je doma v klidu a relaxuje,“ vysvětluje žena bývalého reprezentačního kapitána.

Pokud jí to čas dovolí, v hledišti nechybí. Vydala se i na důležitý zápas Bruslařů proti Zlínu. „Hrozně ho obdivuju, protože v tomhle věku je to pořád těžší. Ani tělo nemá tolik síly, jako mají dvacetiletí kluci, ale dělá to celý život, je to jeho koníček a prostě hokej miluje,“ uvědomuje si.

„Ale David je člověk, který, když bude vědět, že to nezvládá, tak to ukončí. Není ten, co tam bude za každou cenu. Už začíná mluvit, že ukončí kariéru, takže uvidíme, co bude příští rok,“ vyhlíží Irena Výborná, manželka Davida Výborného.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme