Kladno se zbavuje podílu v hokejovém klubu, Rytíři by měli zůstat Jágrovi

24. duben 2017

Majitelem HC Rytíři Kladno bude nejspíš výhradně Jaromír Jágr mladší. Třicetiprocentní podíl, který v něm má město, mu zastupitelé nabídnou za 60 tisíc korun. Cena odpovídá procentům ze základního kapitálu, který je 200 tisíc korun. Část dotací klub zatím vracet nemusí.

Hlavním důvodem odprodeje podílu je podle primátora Milana Volfa z Volby pro Kladno fakt, že město nemá dostatečný vliv při rozhodování. Společnost není zisková, prakticky je závislá na dotacích.

Město odprodá svůj podíl za stejnou cenu, za jakou ho v roce 2011 koupilo.

Zastupitelé se také vrátili k dotacím, které město klubu poskytlo v letech 2011 až 2014. Z loňského auditu hospodaření hokeje vyplynuly nesrovnalosti, podle primátora Volfa například společnost obchodovala s jinými Jágrovými společnostmi, což smlouva zakazuje.

Vrácení dotace nicméně zastupitelé neschválili.

Jágr se podle mluvčího prvoligového klubu Víta Herala vyjádří k závěrům zastupitelstva v nejbližších dnech. Stanovisko zastupitelů podle něj určitě pomůže k uklidnění situace. "Jsme rádi, že to dopadlo, jak to dopadlo, čili že klub nemusí vracet dotace," uvedl Heral pro ČTK.

Město dává ročně přes deset milionů korun na provoz hokejového stadionu a přípravu mládeže, podle primátora se ani po převodu podílu dotování provozu nezastaví.

autor: kne
Spustit audio