Kolínský hřbitov bude po dvou dnech po vichřici opět otevřený

31. říjen 2017

Silný vítr způsobil o víkendu škody i na některých hřbitovech. Od neděle byl například zavřený třeba centrální hřbitov v Kolíně, kde padající stromy a větve poškodily část hrobů. Lidé se do areálu znovu dostanou od dnešního poledne. Pracovníci už stihli uklidit větší část hřbitova, některé práce ještě dokončí za provozu.

„Padlé stromy musíme rozřezat po co nejmenších kouscích, aby se zamezilo dalším škodám na náhrobcích,“ říká arborista Martin Jebavý.
Vítr povalil v areálu hřbitovů také lavičky i popelnice. „Hlavně aby byl hřbitov „v cajku“, aby se lidé o něco nepřerazili,“ dodává Marie Viltová z firmy, která se na úklidu hřbitovů podílí.

Hřbitov byl ještě v pondělí uzavřený, což některé návštěvníky nepříjemně překvapilo, i když informace byly zveřejněné i na internetových stránkách kolínské radnice.

Jaké budou po vichřici na hrobech škody, zatím vedení hřbitova netuší. „Ty škody se budou teprve sčítat,“ vysvětluje Jana Foffová z kolínské Správy veřejných pohřebišť. Zároveň dodává, jak by měli lidé postupovat, když objeví nějakou škodu, způsobenou silným větrem. „Tu škodu bude dobré nahlásit škodu přímo u nás, my pořídíme fotodokumentaci a nahlásíme to pojišťovně. Město má pro tyto případy pojistku,“ dodala.

Vítr lámal na hřbitově v Kolíně stromy i větve
Spadlý strom na Centrálním hřbitově v Kolíně
Popadané větve na hřbitově v Kolíně
autor: Michal Trnka
Spustit audio