Kontrola z ministerstva: vlhkost ve sklepě zničila část exponátů muzea designu

14. červenec 2017

Muzeu umění a designu v Benešově hrozí až několikamilionová pokuta. Audit ministerstva kultury odhalil porušení zákona o evidenci a uložení sbírek. Podle zjištění Českého rozhlasu kontroloři našli celkem šest různých pochybení. Například řada předmětů nebyla vůbec v evidenci, nebo byla kvůli špatnému uložení zničená.

„V mnoha případech nevyhovovalo místo především z důvodu vlhkosti nebo teploty, takže docházelo k rozpadu nebo korozi sbírkových předmětů. To se týká především expozice Byt sběratele, která je v suterénu, kde během letních měsíců vlhkost vystoupá nad 70 procent,″ uvedla nová ředitelka městského muzea Lenka Švorová.

Bývalý ředitel muzea Tomáš Fassati uznal jenom část pochybení. Podle něj za ně může personální podstav v muzeu. Město teď výsledky auditu předá právníkům.

O kontrolu muzea požádalo ministerstvo nové vedení města. V depozitářích bylo uloženo množství varných konvic, holicích strojků, koloběžek a dalších věcí. Město chtělo vědět, zda se skutečně jedná o sbírkové předměty.

Ministerská kontrola v tomto případě zjistila, že pochybilo i město, které muzeu přesně nevymezilo jeho záběr. Úředníci proto Benešovu doporučilo vytvořit sbírkotvornou komisi.

autor: haj
Spustit audio