Kraj chce zapáchající výrobu Azosu CZ přesunout z Nymburka. Ve hře jsou Milovice i Kladno

6. říjen 2015

Protesty obyvatel Nymburka vůči firmě Azos CZ možná povedou k přestěhování závodu do jiné části kraje. Továrnu na úpravu kovů, která podle místních lidí obtěžuje okolí zápachem, chce vedení hejtmanství přesunout do jiné části středních Čech. A firma se tomu nebrání.

Sídlem společnosti Azos CZ by v roce 2017 neměl být Nymburk, ale třeba Milovice nebo Kladno. Středočeský hejtman Miloš Petera z ČSSD vyslyšel stížnosti nymburských radních i obyvatel města a snaží se s vedením závodu na úpravu povrchů kovových dílů dohodnout, aby se přesunula do jiné části regionu.

Lidé z Nymburka tvrdí, že výroba Azosu zamořuje okolí zápachem a že firma funguje načerno. Proti jejímu provozu naposledy před týdnem protestovaly asi tři stovky obyvatel. Vedení společnosti jejich tvrzení, že společnost porušuje zákon, odmítá.

„Státní zdravotní ústav provedl měření přímo v provozu a nezjistil žádná pochybení. Všechny emise byly hluboce pod zákonem požadovanými limity,″ tvrdí mluvčí společnosti Karel Samec.

Příliš velké rozpory

Přestěhování se přesto AZOS nebrání. Společně s krajem se totiž domnívá, že rozpory mezi firmou a místními obyvateli jsou tak velké, že by bylo lepší, kdyby se přemístila jinam.

Podle středočeského hejtmana Miloše Petery nyní kraj vytipuje vhodné lokality. „Ve hře je průmyslová zóna v Milovicích, kde není bytová zástavba, nabízí se i Poldi Kladno, kde je velký brownfield. Nic ale není rozhodnuto,” poznamenal Petera s tím, že firma by se musela přestěhovat na vlastní náklady.

Azos zatím slíbil, že nebude vyrábět o víkendech. Provinění však odmítá.

autoři: Lída Křesťanová , jum
Spustit audio