Kraj přidá na kotlíkové dotace 25 milionů. Chce odškodnit ty, které předběhl kurýr

3. srpen 2017

Neúspěšní žadatelé o kotlíkové dotace, kteří v dubnu stáli i několi dní před budovou středočeského krajského úřadu, peníze nakonec dostanou. Hejtmanství uvolní z rozpočtu 25 milionů korun, aby vykompenzovalo administrativní chybu úřadu. Ta nastala, když úředníci v podatelně přijali kurýra se 187 žádostmi, který tak zájemce ,předběhl´.

„Považujeme za morálně správné, aby se dostalo na všechny, kdo stáli a splnili podmínky včetně pořadí,″ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO. Na chybu podle ní upozornil audit.

Pětadvacet milionů korun chtějí radní vzít z nerozdělených peněz na krajské granty, nejprve je ale musí schválit zastupitelé.

Na nesrovnalosti upozornila televize Prima, na kterou se obrátil jeden z neúspěšných žadatelů, který si frontu před úřadem vystál. Následně ho překvapilo, že na dotaci nedosáhnul. Předběhli ho totiž lidé, kteří nestáli před budovou, ale poslali žádosti po kurýrovi. Kraj přitom údajně tvrdil, že od kurýrů žádosti přijímat nebude.

Hejtmanka odmítla nařčení z korupce i to, že by úřad předem tvrdil, že žádosti nelze doručit kurýrem. Problém podle ní spočíval hlavně v tom, že bylo víc míst, kde šlo žádosti podat, což však kraj mohl ovlivnit úpravou pravidel programu.

„Připouštíme, že ne vždy to bylo organizačně dobře zvládnuto," řekla Jermanová a doplnila, že krajský úřad z toho vyvodí personální důsledky a posílí tým, který má dotace na starosti.

Novou vlnu kotlíkových dotací chce hejtmanství spustit v říjnu a plánuje v ní rozdělit přibližně půl miliardy korun. Žádosti budou přijímány na základě elektronického systému, který žadatelům vygeneruje pořadí. S ním pak bude muset potřebné doklady doručit.

autor: redakce
Spustit audio