Krajská koalice ANO, ODS, STAN a nezávislí se hroutí. Do vedení může jít ČSSD

23. říjen 2017

Sociální demokraté se můžou vrátit do vedení Středočeského kraje. Nabídku dostali od zástupců hnutí ANO, kteří po Starostech a nezávislých požadují odvolání dvou jejich radních. Hejtmanství opustí také náměstek pro oblast bezpečnosti a cestovního ruchu Vít Rakušan (STAN), který o víkendu získal křeslo v Poslanecké sněmovně. Hnutí ANO zároveň hledá partnera, který by novou koalici s ČSSD podpořil. Společně totiž nemají potřebnou většinu v zastupitelstvu. Není tedy vyloučena spolupráce s komunisty.

Dohromady mají ANO a ČSSD jen 27 zastupitelů z celkových 65. Pro většinu v zastupitelstvu potřebují tedy ještě minimálně hlasy ODS a nebo KSČM. S oběma hnutí ANO jedná.

„Dostali jsme nějakou nabídku do koalice s ANO, na to jsme kývli. Závisí to teď na ANO, uzavřené to ještě úplně není," uvedl pro ČTK předseda klubu krajských zastupitelů Miloš Petera. Nabídku musí také projednat klub zastupitelů ČSSD, zatím ji jen v neděli schválil krajský výkonný výbor.

Na úterý je svoláno jednání krajského zastupitelstva. Petera nevyloučil, že by na něm mohl padnout návrh na rekonstrukci krajské vlády.

O podmínkách případné spolupráce mají v pondělí večer jednat i komunisté.

Koaliční krize krajské vlády ANO, ODS, STAN a Nezávislí Středočeši vznikla před deseti dny, kdy zástupci ANO požadovali výměnu dvou radních za STAN.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO konkrétně vyčítá radnímu Martinu Macháčkovi, že špatně řídí svou oblast investic a majetku. Podle hejtmanky se taky radní pro regionální rozvoj Věslav Michalik se nedostatečně věnoval dotacím na kotle, kvůli kterým se před úřadem tvořily dlouhé fronty. STAN to označil za účelovou kritiku.

autor: redakce
Spustit audio