Kralupští střádají peníze na sochu Švejka s tváří herce Hrušínského

13. květen 2015

Lidé z Kralup nad Vltavou na Mělnicku chtějí mít na náměstí sochu slavné románové postavy Jaroslava Haška - Švejka. Vyhlásili sbírku, ve které je v současné době přes 330 tisíc korun. Nápad podpořil polární cestovatel Miroslav Jakeš, který vzal postavičku Švejka na severní pól.

Slavnou románovou postavu dobrého vojáka Švejka si většina Čechů spojuje s tváří Rudolfa Hrušínského. Důvodem jsou výkony v několika filmech, ve kterých si hrdinu z díla spisovatele Jaroslava Haška zahrál. Právě proto by měla mít socha Švejka na náměstí v Kralupech nad Vltavou jeho podobu.

Město už loni v dubnu vyhlásilo veřejnou sbírku, ve které se dosud sešlo 330 tisíc korun. Až bude na kontě dostatečná suma, chce Spolek pro instalaci sochy Josefa Švejka v Kralupech požádat rodinu zesnulého herce Rudolfa Hrušínského, zda by socha mohla mít jeho podobu.

Místo by měla mít na rohu Palackého náměstí odkud je dobře vidět Vaňkovu drogerii. Právě o ní se Hašek ve svém románu zmiňuje.

Švejk bude sedět na lavičce, takže si k němu budou moci sednout lidé a vyfotit se s ním. Vedle Švejka hledícího na drogerii, bude sedět psík a u něj bude pro štěstí psí hovínko se čtyřmi mouchami, popisuje budoucí podobu sochy web města.

Švejk jako doprovod cestovatele

Pro svůj nápad spolek získal také polárního cestovatele Miroslava Jakeše. Ten se se švejkology potkal na chalupě v Lipnici nad Sázavou. V městečku vzdáleném 12 kilometrů od Havlíčkova Brodu na Vysočině poslední léta přebýval i sám autor románu Jaroslav Hašek.

Polárník vzal následně postavu Švejka na severní pól a Špicberky. A možná se s ním prý vypraví i na jižní pól či jiná zajímavá místa světa.

Kralupy nad Vltavou nejsou jediným městem, které chtějí mít na svém území Švejkovu sochu. Už od loňska doplňuje kolorit jihočeské Putimi, sochu Švejka mají i v ruské Samaře nebo Petrohradě, další je v Polsku či na Slovensku.

Spustit audio