Kutná Hora získala novou divadelní scénu

3. září 2015

Léta nepřístupná a chátrající malá scéna kutnohorského Tylova divadla začala po rekonstrukci znovu sloužit svému účelu. Někdejší "loutkárnu" řemeslníci přeměnili na víceúčelový sál s kapacitou téměř sto míst, který je vhodný jako zázemí pro komornější akce. Kutná Hora má tak po letech znovu dvě divadelní scény.

„Nově zrekonstruovaný sál má 94 míst,“ říká ředitelka divadla Veronika Lebedová. Divadelní šatnu a taky jeviště si ve středu večer mohli poprvé vyzkoušet herci divadla Mrsťa Prsťa z Kouřimi, kteří do Kutné Hory přivezli své úspěšné představení „Valmontovy nebezpečné známosti“.

Diváci tentokrát nepřišli jenom kvůli hře, ale mnozí dorazili proto, aby ohodnotili práci řemeslníků a třeba porovnali scénu s tím, jak vypadala, když se na ní zhruba před pětadvaceti lety naposledy hrálo loutkové divadlo. „Kutná Hora takový komorní prostor potřebovala už hrozně dlouho,“ shodli se návštěvníci slavnostního zahájení provozu.

Od dob zmíněné loutkové scény se toho na jevišti i v hledišti malého sálu hodně změnilo. „Ubyl převodní most, ubyla mluvící vana a vzniklo souvislé jeviště, které bude sloužit jak profesionálům tak ochotníkům,“ potvrzuje ředitelka divadla Veronika Lebedová.


Na malé scéně budou recitační soutěže i autorská čtení

Hosté slavnostního otevření malé divadelní scény

Z toho, že by sál zůstával prázdný a nevyužitý, nemá ředitelka divadla obavy. Malá scéna v blízkosti hlavního sálu má podle ní řadu předností. „Bude připravená nejen pro divadelní představení, ale otevírá se prostor pro recitační soutěže nebo autorská čtení,“ dodala.

Přeměna bývalé loutkárny na fungující divadelní scénu se vešla do deseti milionů korun. Větší část rozpočtu pokryla dotace. Zbytek pak doplatilo město. Řemeslníci by se k divadelní budově mohli brzy vrátit. Opravu nutně potřebuje třeba zchátralá fasáda. Kdy bude zářit historická budova celá novotou, záleží samozřejmě na penězích.

autor: Michal Trnka
Spustit audio