Květiny a věnce pro Palacha. Lidé uctili památku studenta i v jeho rodných Všetatech

16. leden 2017

Česko si připomíná osmačtyřicet let od upálení studenta Jana Palacha. Ten se na Václavském náměstí polil benzinem a zapálil na protest proti cenzuře tehdejšího režimu a letargii obyvatelstva. Lidé od rána pokládají svíčky a květiny k pomníkům po celé republice, včetně jeho rodného domu ve Všetatech na Mělnicku.

Tehdejší student Karlovy Univerzity, který se v dopise označil jako Pochodeň číslo jedna, zemřel v nemocnici o tři dny později.

Na přípravách Palachova pohřbu v roce 1969 se podílel jeho tehdejší spolužák z filosofické fakulty, katolický kněz Tomáš Halík, kterého Palach ovlivnil na celý život.

Lidé na Jana Palacha vzpomínají u jeho rodného domu ve Všetatech. Uctít jej tam přijel například čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Ještě letos začne ve Všetatech výstavba památníku Jana Palacha. Bývalý domek rodiny Palachových je už majetkem Národního muzea. Právě odtud student filozofické fakulty odjel na Václavské náměstí v Praze.

Kromě piety před Národním muzeem si Palacha připomínají i studenti, kteří se u pomníku rozhodli držet řetězovou hladovku. Na večer Karlova univerzita zahájí Palachův týden.

autor: redakce
Spustit audio