Kvůli stroji Nočních čarodějnic si letec Handlík udělal v 67 letech další zkoušky

23. červenec 2016

Mladou Boleslav neproslavil jen automobilový průmysl. Právě tady totiž slavný český konstruktér Metoděj Vlach ve svém volném čase pracoval na konstrukci našich prvních letadel. Jako první postavil v roce 1908 dvojplošník na lyžích. Na jeho počest na okraji Mladé Boleslavi vzniklo Muzeum letectví Metoděje Vlacha. Místo, kde se jeho vedoucí Vladimír Handlík cítí jako doma.

Deset let Vladimír Handlík létal v reprezentaci s rádii řízenými maketami a stal se nejen mistrem Evropy, ale i světa. Některé zmenšeniny letadel má denně na očích ve vitríně muzea.

„Jenže pak jsem zjistil, že modely létají, ale člověk stojí na zemi. Tak jsem si řekl, že to změním, že bude lepší, když si letadlo koupím nebo postaím, udělám si pilotní zkoušky a začnu létat,″ vypráví svůj příběh.

Stroje, nad kterými vedoucí muzea bdí, stále létají nad Mladou Boleslaví. K jeho nejoblíbenějším patří Polikarpov PO -2 zvaný Kukuruznik. Letoun Nočních čarodějnic z roku 1937 získalo muzeum před dvěma lety. „Je to letadlo, které za války opravdu bombardovalo, létaly v něm ženy a říkaly si Noční čarodějnice,″ vysvětlil Handlík.

Právě kvůli němu si prý v 67 letech musel udělat pilotní zkoušky na sportovní letadla. „Byl jsem nejstarším leteckým žákem v České republice a dnes s ním už rok létám,″ dodává nadšenec, kterého baví létání na zemi i ve vzduchu.

Spustit audio