Lávku přes Labe čeká do měsíce demolice. Oprava by nezajistila bezpečnost

22. červen 2018

Lávku přes Labe v Nymburce nechá město strhnout. Ve čtvrtek odpoledne se na tom domluvili zastupitelé. Důvodem je havarijní stav stavby. Podle studie odborníků lávka není bezpečná a hrozí její zřízení.

Radnice už připravuje výběrové řízení na firmu, která stavbu zbourá. To by mohlo nastat do měsíce. Náklady na demolici se odhadují na deset milionů korun.

Na místě současné lávky by následně měla vzniknout lávka nová. Zastupitelé už schválili vypsání architektonické soutěže. První chodci by se po ní mohli projít v roce 2020.

Do té doby plánuje město vybudovat provizorní lávku přes Labe. Mohla by být zavěšená na sousední kamenný most, který využívají auta. Podle starosty Pavla Fojtíka ze Změny pro Nymburk by mohla začít fungovat na jaře 2019.

Lávku město uzavřelo kvůli špatnému stavu loni v prosinci, v červnu pak plavební správa zastavila s okamžitou platností provoz lodí na Labi pod lávkou, město také uzavřelo prostranství na obou březích.

Nymburská lávka je stejné konstrukce a od stejného projektanta jako lávka v Praze-Troji, která se zřítila do Vltavy. Technici z Kloknerova ústavu lávku doporučili zavřít, protože přepínací lana, která vedou vnitřkem betonové konstukce, jsou zrezlá.

autoři: Michal Trnka , kne
Spustit audio