Lávku přes Labe v Nymburku zatarasily zábrany. Z obav radnice, aby se nezřítila

14. prosinec 2017

Nymburk ve středu odpoledne z bezpečnostních důvodů uzavřel lávku pro pěší ze Svatojánského parku. Na radnici se totiž obrátila stavební firma Pontex, která připravuje rekonstrukci přemostění řeky Labe a která taky měla poslední čtyři roky na starosti kontroly na lávce v Praze-Troji. Ta se začátkem prosince zřítila. Podle společnosti to mohlo být kvůli konstrukční vadě.

Místním obyvatelům se tak cesta z jednoho na druhý břeh Labe protáhne. Nejblíž je z jedné strany přechod přes železniční most a z druhé strany přechod přes plavební komoru. Oba jsou od zavřené lávky asi půl kilometru. Ze čtvrti Zálabí je možné využít častějších spojů autobusu. Vedení města řeší, jak zajistit bezpečný a rychlý přístup přes řeku dětem, které chodí do staré části Nymburka do školy.

Podle starosty Pavla Fojtíka ze Změny pro Nymburk pracovníci technických služeb města instalovali na lávku zábrany. "Myslím, že to lidé od prvního momentu respektují, nikdo zábrany nepřelézá. Část lidí využívá ale silniční most, naši strážníci proto upozorňují, že je skutečně výhradně určený pro automobilovou dopravu," vysvětlil.

Během prvních dvou měsíců roku 2018 chce město rozšířit měření na lávce, poté se rozhodne, zda lávku nechá zrekonstruovat nebo zbourat a postaví nový most.

autor: sap
Spustit audio