Lidé utratí za léky 2000 ročně, Česko dává na zdravotnictví méně než jiné vyspělé země

26. květen 2017

Každý Čech průměrně utratí za léky více než dva tisíce korun ročně. Z toho přes 1100 korun jde na volně prodejné léky a zhruba 900 korun jsou doplatky za přípravky na předpis. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„Více než čtvrtinu výdajů domácností (na léčiva, pozn. red.) tvoří výdaje za volně prodejné léky, zhruba pětina pak připadá na doplatky na léky a také na stomatologická vyšetření. Nad hranicí deseti procent se pohybují i výdaje za terapeutické pomůcky, nejčastěji jde o brýle," popsala Radiožurnálu Vladimíra Kalnická z odboru zdravotnictví Českého statistického úřadu.Další peníze lidé utrácejí za očkování, kontaktní čočky, ortopedické pomůcky, naslouchadla a kromě toho mají i výdaje za lékařská potvrzení pro řidičské a zbrojní průkazy nebo estetické zákroky.

Nejvyšší výdaje hlásí zdravotní pojišťovny za léčbu nemocí srdce a cév, které jsou dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí.

V roce 2015 to bylo přes 27 miliard korun. Na léčení onkologických nemocí vynaložily pojišťovny téměř 24 miliard.

Následují svalové a kosterní choroby, které si vyžádaly téměř 16 a půl miliardy korun. A podle Kalnické je to nejrychleji rostoucí položka. Od roku 2010 do roku 2015 se výdaje na léčbu pohybového ústrojí zvýšily více než o polovinu.

Česká republika dává na zdravotní péče méně než většina zemí vyspělé Evropy - 7,8 procenta hrubého domácího produktu. To nás ve srovnání s ostatními evropskými státy řadí až na 18. příčku. Unijní průměr je téměř 10 procent HDP.

Nejvíce peněz do zdravotnictví pak jde v Německu, Švédsku a Francii, nejméně v Rumunsku.

autor: jhn
Spustit audio