Lidé z okolí Prahy si stěžují na přeplněné autobusy. Obce žádají dopravce o posílení spojů

Do nedalekých Neratovic musí každé ráno dojíždět autobusem děti ze středočeských Čakoviček. Do jednoho vozu se jich přitom často musí natěsnat až osmdesát. Podobně přetížené jsou ale i další spoje kolem Prahy, a to hlavně kvůli tomu, že se do vesnic přistěhovaly nové rodiny a také přibylo prvňáků, kteří do škol dojíždí. Obce teď žádají dopravce o posílení spojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní autobus (ilustrační foto)

Školní autobus (ilustrační foto) | Foto: Středočeský kraj, koláž Český rozhlas

„Čekáme tu s dětmi, jestli se vejdou do autobusu. Jinak je vezmeme do Neratovic autem,“ říká jedna z maminek na autobusové zastávce v Čakovičkách.

Autobus tu zastavuje přímo na návsi a každé ráno do něj nastupuje přes 30 dětí. Ve voze je tak celkem těsno - dohromady kolem 80 pasažérů, z toho jsou naprostá většina děti.

S přeplněným vozidlem pak musí jet řidič víc než opatrně. „Je to často docela dobrodružství. Děti někdy zlobí a dělají hluk, ale podle mě si už zvykly,“ popisuje řidič místního autobusu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu do školy si v autobusu z Čakoviček vyzkoušel i reportér Radek Duchoň

Nezávislý místostarosta Čakoviček Tomáš Kutěj proto navrhuje zhodnotit, jestli je potřeba přidat spoje, nebo protáhnout některý z existujících. Na nekomfortní cestování dětí si už totiž obci začali stěžovat i rodiče.

ROPID, který zajišťuje dopravu, se podle mluvčího Ondřeje Kubaly posílením spoje zabývá. „Zástupci Čakoviček navrhovali prodloužení existující linky až do Neratovic, což ale není technicky možné. Situací se nicméně zabýváme a hledáme řešení. Začínáme ho hledat až teď, protože ten podnět máme velmi čerstvě,“ vysvětluje Kubala.

Od září musel ROPID udělat už několik změn, například prodloužil autobusovou linku vedoucí z Holubic až do Kralup nad Vltavou. Další změny má na stole.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme