Lidé z Poříčí nad Sázavou platí za odpadky jen 50 korun ročně. Naučili se třídit

24. duben 2018

Přes 70 procent obyvatel Poříčí nad Sázavou poctivě třídí odpad. Odměnou jim za to je, že platí místo původních 500 korun za osobu a rok pouze padesátikorunu.

„Jsem nadšený třídič. Do modré popelnice dávám papír, do žluté plast,“ říká Václav Hruška, který má barevné kontejnery u své zahrady. Dřív všechny odpadky dával do klasické popelnice. „Teď platíme za odpady neuvěřitelných padesát korun ročně,“ doplňuje.

Popelnice na separovaný odpad dostanou obyvatelé města zadarmo pokud souhlasí s tím, že jim klasickou černou popelnici stačí vyvést jednou za 14 dní. „Tím motivujeme naše obyvatele, aby co nejvíce třídili a chataře a další lidi, co tu bydlí, aby se u nás přihlásili,“ vysvětluje nezávislý starosta Poříčí nad Sázavou Jan Kratzer.

O tom, že to funguje, svědčí i soutěž My třídíme nejlépe. „Za rok a půl, co u nás systém máme, jsme vyskočili na benešovském okrese na první místo a v celém Středočeském kraji jsme desátí,“ konstatuje.

Jako další efekt Kratzer zmiňuje větší pořádek kolem popelnic i méně černých skládek. Město navíc dostává za vytříděný odpad víc peněz. „V obci máme přibližně 450 nemovitostí, netřídí zhruba stovka z nich. V nich platí za odpady ročně 350 korun,“ dodává.

autor: haj
Spustit audio