Lidičtí po 70 letech symbolicky poděkovali za obnovu vypálené obce

27. květen 2017

Lidice si dnes připomínají výročí svého založení po vypálení vesnice nacisty. Prezident Miloš Zeman a diplomaté z Velké Británie a USA symbolicky převzali klíč od obce.

Cílem nacistů bylo po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha ( stal se v Praze 27.5.1942 - pozn. redakce) vyhladit malou obec u Kladna tak, aby navždy zmizela z mapy světa. Původně totiž byli přesvědčeni, že útočníci se v Lidicích schovávali. To se však úplně nepovedlo.

Po válce a návratu několika přeživších lidických žen a dětí z koncentračních táborů a převýchovy bylo rozhodnuto o obnovení obce. „My jsme si uvědomili, že jsme nikdy - jako občané a ani naše babičky, maminky - nepoděkovali tenkrát československému a teď už českému lidu za vybudování obce,″ vysvětlila důvod slavnosti starostka Lidic Veronika Kellerová

Poukázala na to, že sbírka na nové Lidice vznikla ve Velké Británii a Americe. „Vybrali velkou částku, která byla předána prezidentu Edvardu Benešovi,″ připomněla.

Oslavy výročí položení základního kamene nových Lidic se zúčastnil prezident Miloš Zeman, britská velvyslankyně v Česku Jana Thompsonová a charge d'affaires americké ambasády Kelly Adamsová-Smithová, kteří převzali symbolické klíče od obce. Prezident Zeman ve svém projevu varoval před zbabělostí a terorismem.

Miloš Zeman se symbolickým klíčem od Lidic

Obec s 96 domy nacisté vypálili a ohořelé obvodové zdi domů nechali odstřelit. O opětném vybudování Lidic rozhodla československá vláda hned po skončení války - 6. června 1945. V létě 1947 byl 300 metrů severozápadně od původních Lidic položen základní kámen nové obce a stavba prvních lidických domů začala v květnu 1948.

Památník Lidice chce ukázat, jak po válce žily lidické ženy
Památník Lidice chce ukázat, jak po válce žily lidické ženy
Památník Lidice chce ukázat, jak po válce žily lidické ženy
autor: Jana Klementová | zdroj: ČTK
Spustit audio