Litovický rybník v Hostivici je nádherně čistý. Zjistěte, jaký je ten váš

16. duben 2015

Čistá voda je životně důležitá nejen pro lidi, ale i pro některé ptáky, třeba pro potápku černokrkou. Pokud je voda zakalená, nemůže najít potravu, protože ji nevidí. Česká ornitologická společnost proto na Litovickém rybníku v Hostivici u Prahy ukázala, jak průhlednost vody měřit. A vyzvala k tomu veřejnost.

Změřit čistotu vody v rybníce není podle odborníků nic složitého. Stačí si vzít takzvanou Secchiho desku a za pár minut máte výsledek.

Jak se to dělá, ukázali ornitologové společně s vodohospodáři na Litoveckém rybníku v Hostivici u Prahy. Odstartovali tak celostátní kampaň za zlepšení kvality vody v Česku, do které se může zapojit každý.

„Měření průhlednosti je velice jednoduché, zvládne ho opravdu každý,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologů. Jedinou potřebnou pomůckou je Secchiho deska, kterou lze vyrobit doslova za pár korun z materiálu, který snadno pořídíme v papírnictví nebo najdeme doma.

Jde o kruh o velikosti zhruba 20 až 30 centimetrů vystřihnutý například z bílé modelovací podložky. Ten se rozdělí na čtyři čtvrtiny a dvě z těch čtvrtin se pomalují nebo polepí načerno.

Vodohospodáři, ornitologové a děti měřili kvalitu vody v Litovickém rybníku v Hostivici

„Na desku dáme závaží, aby neplavala na hladině a na provázku ji pomalu ponoříme do vody. Sledujeme moment, kdy černá barva s bílou splyne. Z provázku pak odečteme, jak hluboko jsme desku ponořili,“ vysvětluje postup Vermouzek.

Měření jako hra

Obyvatelé Hostivic ale už teď mohou být spokojeni, v jejich rybníku je totiž voda nádherně čistá. To potvrzuje i fakt, že v něm žije několik odrůd kachen jako lžičák pestrý, čírky i potápky černokrké.

Vodohospodáři, ornitologové a děti měřili kvalitu vody v Litovickém rybníku v Hostivici

Odborníci chtějí, aby se ke zjišťování průhlednosti vody na vodních plochách přihlásilo co nejvíce lidí z celé republiky. Stačí, pokud vodu změří alespoň dvakrát ročně - v polovině dubna a druhé polovině června - a hodnoty pak zapíšou do formuláře na internetové adrese voda.birds.cz. Jejich data následně vyhodnotí a poradí, jak který rybník zachránit.

„V celých jižních Čechách je asi jen dvacet těchto potápek, jen tady jsme jich napočítali kolem čtyřiceti,“ pochvaluje si Jaroslav Cepák z kroužkovací stanice Národního muzea.

autoři: duch , jum
Spustit audio