Lysá nad Labem: co dělat se zvýšeným obsahem dusičnanů v pitné vodě?

29. leden 2015

Lysá nad Labem na Nymbursku řeší problém s kvalitou pitné vody ve vodovodní síti. Důvodem je zvýšený obsah dusičnanů. Koncentrace těchto látek naposledy překročila povolený limit loni na podzim. O pitné vodě se nahlas debatovalo na mimořádné schůzi zastupitelů s obyvateli Lysé nad Labem ve středu večer.

Výsledkem schůzky zastupitelů s obyvateli je příslib města nechat vypracovat studii a najít z dlouhodobého hlediska takové technologické řešení, které dokáže zajistit vyhovující limity pro dusičnany, obsažené ve vodě. Vyšší hodnoty dusičnanů mohou způsobit mj. zdravotní komplikace, v krajním případě i poruchy přenosu kyslíku krví a tím pádem dušnost.

Zastupitelé projednali několik opatření. Dohodli se, že se město pokusí prosadit rozšíření ochranných zón kolem stávajících vodních vrtů. Radnice chce oslovit také příslušné úřady, aby důsledně kontrolovaly, jaká hnojiva zemědělci v okolí Lysé nad Labem na polích používají. V neposlední řadě město na úpravnu vody nechá nainstalovat nové speciální filtry, což by mělo podle odhadů stát dva až tři miliony korun. A není vyloučené, že pořízení této technologie se promítne do konečné ceny a že obyvatelé Lysé nad Labem zaplatí za kubík vody i víc peněz.

Co vlastně loni na podzim způsobilo v Lysé zvýšený výskyt dusičnanů ve vodě, to přesně odborníci nevědí. Přiklání se ale k názoru, že na vině bylo nejspíš loňské sucho a srážky tak nestačily naředit podzemní vody. Svou roli může mít také zemědělství, které je pro Polabí typické. Každopádně, lednové vzorky vody na výskyt dusičnanů ukázaly, že hodnoty se zase vrátily k normálu. Další rozbor vody z veřejného vodovodu čeká Lysou nad Labem zase v únoru.

Vedení města Lysá nad Labem má připravený i jakýsi krizový scénář. A to i přesto, že provozovatel vodovodu dostal od hygieniků výjimku a s ní také mírnější limity týkající se dusičnanů. Voda s vyšší koncentrací těchto látek ale není vhodná pro kojence a malé děti. Proto jsou třeba školky předzásobené barely s balenou pitnou vodou. Podobně na tom jsou i školní jídelny.

autor: Michal Trnka
Spustit audio