Makovice na věži kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře ukrývala zprávu z roku 1741

2. červen 2015

Kutnohorský kostel svatého Jakuba odhalil své tajemství. Kvůli opravě významné památky řemeslníci dopoledne snesli a spustili z věže tzv. makovici. Právě v ní často bývají ukryté staré písemnosti nebo vzkazy našich předků. Ani ta kutnohorská věžní schránka nebyla prázdná.

„Vyjíždíme výtahem do výšky asi 55 metrů nad zem, potom budeme muset jít pěšky. Výška věže je 86 metrů,“ prozrazuje Soňa Telecká, která pro kutnohorskou farnost zajišťuje stavební dozor. Nahoře na lešení byli kromě novinářů i arciděkan Jan Uhlíř, řemeslníci a v neposlední řadě i Miroslav Vízek z firmy, která opravuje střechy kostela.

Otevření starých tubusů si nemohl nechat ujít ani ředitel kutnohorského archivu Vojtěch Vaněk, který také všechny dobové dokumenty opatrně vyndával z nádob. Podle něj nejstarší vzkaz příštím generacím, který tam byl uložený, pocházel z roku 1741. Kromě písemností z tohoto roku ukrývaly tubusy i materiály mladší. Naši předkové totiž schránku otevírali pokaždé, když z nějakých důvodů kostelní makovici sundávali.

Věžní makovici s křížem řemeslníci spustili na zem

Všechny objevené dokumenty, mince, ale i staré učebnice teď prozkoumají archiváři. „Předpokládám, že potom je znovu uložíme do makovice. Určitě také něco napíšeme a vložíme, aby i ostatní měli radost,“ říká kutnohorský arciděkan Jan Uhlíř.

Ještě než se písemnosti vrátí zpátky na vrchol věže, chce je kutnohorská farnost alespoň na jeden den vystavit a ukázat všem zájemcům. Nejspíš se tak stane koncem července, kdy má svátek svatý Jakub, kterému je nejvyšší kutnohorský kostel zasvěcený.

autor: Michal Trnka
Spustit audio