Máslo jako luxus

6. říjen 2017

Namazat si chleba máslem? Možná luxus. Máslo se teď běžně prodává kolem 70 korun za čtvrt kila, někde podle potravinářské komory dokonce za 82 korun.

Vysoký zájem o máslo je podle Potravinářské komory ČR hlavně proto, že lidé začali upouštět od rostlinných tuků. Zároveň se svět pomalu vzpamatovává z finanční krize a zvyšuje se poptávka po kvalitních výrobcích s mléčným tukem - především v Číně, v Austrálii, na Novém Zélandu a dalších zemích.

„Lidé samozřejmě nadávají, když si berou máslo, že to je hodně drahé. Ale kupovat ho nepřestávají. Mám pocit, že ho naopak chtějí mnohem více," říká Nikola Tulachová z prodejny potravin v Keblově na Benešovsku.

„Snažíme se držet marži držet stejnou, navíc u másla ji máme minimální," tvrdí vedouci prodejny v Trhovém Štěpánově.

Za vysokou cenou másla jsou i vysoké marže obchodních řetězců, říká taky potravinářská komora. Obchodníci, které jsme oslovili, ale namítají, že máslo už draze nakupují a marže mají minimální. A ukazují to i údaje Českého statistického úřadu. Nejvíc podle nich za poslední rok zdražily zpracovatelské podniky - tedy mlékárny. Meziročně navýšily ceny másla o víc než 63 procent.

autor: haj
Spustit audio