Máte chuť na obalované kraby nebo makronky? Zajeďte do Kutné Hory

26. květen 2018

Setkání Kostelců v Kostelci, dechovka v Jizerním Vtelnu a další noc v muzeu. Také poslední květnový víkend má ve středních Čechách co nabídnout.

Evropský den chráněných území oslaví v sobotu Správa CHKO Český kras a Muzeum Českého krasu tradiční 12 km dlouhou naučnou stezkou. Jmenuje se Českým krasem za Hagenem a prezence účastníků bude u pošty v Karlštejně od 8:30 do 11 hodin. V Geoparku Barrandien se koná i tvůrčí Flerjarmark, stánky s výrobky budou otevřené od 9 do 16 hodin.

Kostelce z celé republiky se v sobotu už posedmadvacáté sejdou na nádvoří zámku v Kostelci nad Černými Lesy. Program od 9:30 do 18 hodin nabídne sportovní soutěže, chrámové sbory v kapli svatého Vojtěcha nebo koncert Ivan Hlas tria. Na náměstí Smiřických se navíc koná v pořadí třicátý keramický den, kde budou k vidění nejen hrnečky, vázy a další keramika, ale i ukázky řemesel nebo koncert Fleretu.

V Národním zemědělském muzeu Kačina se koná 21. ročník Oblastní výstavy psů. Až do 15 hodin máte šanci poznat v zámeckém parku rozmanitá plemena - třeba německé krátkosrsté ohaře, polské ovčáky nížinné, anglické mastify, brazilské fily nebo plemeno čau-čau. Celkem uvidíte na tři stovky psů a součástí akce bude taky vystoupení trubačů.

Výstava psů

Až do neděle je připravená každoroční výstava železničních modelů a modelových kolejišť, kterou pořádá Sdružení železničních modelářů v Pečkách. V tamním modelářském klubu a přilehlých historických továrních halách se představí železniční modely a modelová kolejiště všech velikostí až po zahradní železnici, která sveze dětské i dospělé návštěvníky. A pozor, na místní lokálkové trati Pečky – Bošice – Kouřim budou při příležitosti této výstavy jezdit historické vlaky. V sobotu je otevřeno od 9 - 17 hodin, v neděli od 9 - 15 hodin.

Milovníci dobrého jídla se v sobotu můžou vypravit na Kutnohorský Gastrofestival. Třetí ročník akce se koná u chrámu sv. Barbory od 11 do 18 hodin a návštěvníci ochutnají speciality mezinárodní kuchyně – třeba francouzské makronky, obalované kraby, závitky v betelových listech nebo Quesadillu a Guacamole. Představí se i kambodžská a thajská kuchyně. Festival nezapomněl ani na příznivceveganské, bezlepkové nebo raw stravy.¨

Muzejní noc mají v Hornickém muzeu Příbram. Důl Anna na Březových horách nabízí netradiční návštěvu hornických památek a noční jízdu důlním vláčkem Prokopskou štolou. Součástí programu je také promítání historických fotografií nebo stínové divadlo. Muzejní noc probíhá od 18 do 23 hodin a během ní zahraje Folková skupina NEBEZEMĚ.

Důl Anna

Na IV. ročník akce Berounský Štulec se v neděli vydejte Na Štulovnu do Berouna. Od 13 hodin se celé rodiny můžou těšit na odpoledne plné her, dovádění, písniček a pohádek. O zábavu se postarají divadla Žebřík, Pruhované panenky a Kaká, ale také světoznámý Hmyzí cirkus s panem Milošem. Odstartovány budou též letecké a lodní závody z vlastnoručně poskládaných modelů. Pro malíře bude připraveno dostatek barev a prostoru k sebevyjádření s malířkou Lucií Suchou, pro akrobaty zase lana a obruče. Můžete si vyzkoušet i bublifuk a ke všemu zahraje Harmonikář a jeho přátelé.

Jizerní Vtelno u Mladé Boleslavi patří v neděli odpoledne dechovce. Na Vtelenské dechparádě v areálu zámku Stránov zahrají mezi 14 - 18 hodinou Kyzivátova hudba Libáň, Domažličanka, Moravská Veselka a Krajanka.

O víkendu startuje turistická sezona na hradišti Budeč na Kladensku. Během víkendů jsou připraveny komentované prohlídky hradiště i rotundy sv. Petra a Pavla. Otevřeno je od 10 do 17 hodin.

Národní památka Budeč

Zajímavé věci se o víkendu dějí v oboře ve Žlebech. Od 15:30 se můžete těšit na ukázky výcviku dravců a sov. Začíná se přikrmováním bílých jelenů, kteří se k návštěvníkům přiblíží na 20 metrů. Na krmení navazuje sokolnický program. Oboru najdete v zámeckém parku pod zámkem Žleby a ukázky dravců jsou doplněné výkladem o přírodě, životě dravců a záchranné stanici. A pokud se pak půjdete projít oborou, můžete vidět i muflony, daňky, siky nebo divočáky.

Staročeské máje v kraji pokračují v neděli na náměstí v Karlštejně. Od 13:30 zahraje dechovka Konzervatoře Plzeň, pak dudácká muzika Hruška, před 15 hodinou půjde průvod na náměstí, následovat bude předávání práva k pořádání májů. Zahraje také mladá hudecká muzika z Prahy, irský taneční soubor Mirabel, Třehusk nebo moravská beseda. Májka se začne kácet pět minut před 18 hodinou.

Spustit audio