Med je naprosto přirozený produkt, říká včelař Jiří Šturma a nabídl recept na medové perníčky

9. prosinec 2012

Perníčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Sladké drobné pečivo, které se vyrábí od pradávna z mouky, aromatického koření a medu má původ až v starověkém Egyptě.

Do českých zemí se však perník dostal až na počátku 14. století, kdy byl prodáván na svátečních oslavách posvícení v Turnově.

Od té doby na něj čeští obyvatelé nedali dopustit a tradiční Pardubický perník je známý po celém světě. Hlavní surovinou pro výrobu perníčků je med.

Med je uznávaným a ceněným lékem po celém světě už po několik tisíc let. Je to koncentrovaný extrakt z květů a rostlin, čistě přírodní elixír našeho zdraví...


Recept na nejlepší medové perníčky

Ingredience:
150 g cukru, 2 velká vejce, 400 g hladké mouky, 3 velké lžíce medu, 100 g tuku na pečení nebo sádla, 3 lžičky perníkového koření, 1 a ½ lžičky sody

Perníčky

Postup:
V misce utřeme vejce s cukrem a změklým tukem. Když je směs kompaktní, přidáme 3 lžíce medu a perníkové koření. Do této kašovité směsi opatrně vmícháme mouku smíchanou se sodou. Pořádně promícháme a vypracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici.

Poté těsto na pomoučeném valu vyválíme na pláty o tloušťce 1 cm, ze kterého vykrajujeme různé tvary. Vždy vykrajujte co nejvíce na těsno, aby vám nevzniknul zbytečný odpad. Vykrájené tvary pokládejte v dostatečném rozestupu na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 10 minut.

Vychladlé perníčky ozdobte cukrovou polevou. Cukrovou polevu připravíte snadno vyšleháním směsi 1 bílku, moučkového cukru a 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy. Když je směs dostatečně hustá, můžete začít zdobit. Stačí směsí naplnit igelitový pytlík s ustřiženým rožkem a levné „zdobítko“ je na světě. Ve správném perníkovém koření nesmí chybět skořice, hřebíček, kardamom, anýz, nové koření a badyán.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio