Meteorologové odvolali smogovou situaci v Praze a čtyřech krajích, na Zlínsku ji ale vyhlásili

Smogová situace v České republice se zlepšuje.Meteorologové v průběhu dopoledne odvolali smogovou situaci v pěti krajích, ve Zlínském kraji ji ale musel Český hydrometeorologický úřad opět vyhlásit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog a mlha nad pardubickým nádražím

Smog a mlha nad pardubickým nádražím | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Signál regulace kvůli smogu platí stále už pouze v Plzeňském kraji. Některé podniky tak musí omezit výrobu. Situace se ale zlepšila ve středních Čechách, v Olomouci a v Praze, kde mohli meteorologové regulaci odvolat. Během úterního dopoledne dokonce Český hydrometeorologický ústav v Praze a Středočeském kraji zrušil i smogovou situaci.

Situace se naopak opět zhoršila ve Zlínském kraji. Proto museli meteorologové vyhlásit smogovou situaci. Ta byla v tomto kraji v lednu vyhlášena už třikrát, naposledy minulý pátek. Hodnoty polétavého prachu v ovzduší podle Českého hydrometeorologického ústavu i nadále stoupají.

Česko a prach? Čtvrtina stanic loni hlásila překročení limitů. Podívejte se, jak se dýchá u vás

Číst článek

Meteorologové odvolali v úterý dopoledne smogovou situaci v Jihočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Není vyloučeno, že se však vyšší koncentrace prachu v následujících dnech opět vrátí.

Smogová situace platí už jen ve čtyřech krajích České republiky, ve Zlínském, Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském.

Lidé by v těchto krajích stále neměli větrat a vyhnout se namáhavé fyzické aktivitě venku. Úřady také žádají řidiče, aby nevyjížděli a využili hromadnou dopravu.

Pražští radní kvůli špatné povětrnostní situaci budou v úterý jednat o tom, jestli nebudou dočasně jezdit cestující v metru, tramvajích a městských autobusech zadarma. Slibují si od toho, že by na silnicích mohlo ubýt aut. Pokud návrh projde, dopravní podnik počítá s posílením linek.

David Černý, Ondřej Jánoška, Tereza Chlubná, Karolína Wernerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme